Recept – deftig broodje Italiaanse bal

Voor 4 broodjes:

redactie

- 2 eetl. olijfolie + wat extra

- 1 kleine ui, gesnipperd

- 2 teentjes knoflook, uit de pers

- ½ eetl. oregano

- 1 ei, losgeklopt

- 250 ml melk

- 4 dikke sneden zacht witbrood, zonder korst, grofgescheurd

- 500 gram rundergehakt

- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

- 4 mooie, licht knapperige, witte puntjes

- 500 ml tomatensaus, je favoriete recept (bijvoorbeeld ingekookte passata met basilicum – en een teentje knoflook)

- 2 bollen mozzarella, in plakjes

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend ongeveer 5 minuten, of tot het mooi zacht is, voeg dan de knoflook en de oregano toe en bak deze nog een minuut mee. Haal dan van het vuur en laat het iets afkoelen.

Giet de melk over het brood in een grote kom en laat 2 minuten weken. Meng in een aparte kom het gehakt met het ei en de Parmezaanse kaas en breng op smaak op met zout en peper. Wees niet zuinig met peper en zout, de smaak zal tijdens het bakken minder sterk worden.

Knijp de overtollige melk uit het brood en kneed het met de afgekoelde ui en knoflook door het gehakt. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel in 12 tot 16 delen en rol er balletjes van.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes op niet al te hoog vuur rondom bruin. Doe dat ongeveer 10 minuten, ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.

Overgiet de pan met de tomatensaus, zodat alle balletjes met een laagje saus zijn bedekt. Zet de pan in de warme oven en laat nog 15 minuten bakken.

Halveer de broodjes en leg op iedere helft 3 of 4 balletjes, achter elkaar. Beleg ze met een paar plakjes mozzarella en leg het deksel er weer op. Zet vast met een prikker of met een touwtje.

Dien ze direct op.

Bereiden: circa 35 min. Circa 422 kcal p.p. (bij 4 personen).

Bekijk ook de volgende recepten:

- Magere kipballetjes

- Amerikaanse beefburger

- Frans kippotje

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden