null Beeld

Recept – Gestoofde zeeduivel met witte bonen


Zo negatief als het klinkt, is het zeker niet. In de bonen zijn is een groot goed. Bonen zijn enorm gezond en ontzettend lekker. Dat ze ook nog veelzijdig zijn, laten we zien op de komende pagina’s. Van kidneybonen maken we burgers, witte boontjes gaan in de soep en met haricots verts maak ik een lekkere salade. Benieuwd hoe het smaakt? Hop, de keuken in! Bekijk Libelle 4 voor de overige recepten.

Benodigdheden:

- 2 el olijfolie

- 1 rode ui, gehakt

- 1 wortel, in schijfjes

- ½ knolselderij, in blokjes

- 100 g chorizo, in blokjes

- 100 g gerookte spekblokjes

- Sap van 1 sinaasappel

- Ca. 250 ml kippenbouillon

- 350 g witte bonen, liefst zelf geweld en voorgekookt

- Bosje bladpeterselie, fijngehakt

- 50 g boter

- 500 g zeeduivel, maar kip zou ook kunnen

- 1 hele sinaasappel in partjes, en die weer in stukjes

- Blaadjes van een paar takjes tijm

- 1 teentje knoflook, gehakt

- 1 el azijn

- Zeezout en peper uit de molen

Hoe?

Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de ui, wortel en knolselderij toe en bak ze even al omscheppend om. Voeg de chorizo en het spek toe. Bak enkele minuten mee. Blus de pan af met het sinaasappelsap en ongeveer 150 ml kippenbouillon. Roer de bonen erdoor en laat alles iets inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Roer de peterselie erdoor en zet afgedekt opzij.

Smelt de boter in een andere pan. Bestrooi de vis met peper en zout en bak hem aan alle kanten snel bruin. Voeg tijm, knoflook en de stukjes sinaasappel aan de pan toe en laat die even meebakken. Blus af met ongeveer 100 ml kippenbouillon, dek de pan af en laat de vis nog 10 minuten garen. Haal dan de vis uit de pan en leg hem op de bonen in de andere pan. Voeg wat azijn aan de saus van de vis toe. Laat het inkoken tot het wat dikker is en giet het over de vis bij de bonen uit de andere pan. Zet de pan zo op tafel. Geef er lekker brood bij.

Bereidingstijd

Bereiden: circa 40 minuten.

Circa 662 kcal per persoon (bij 4 pers).

Bekijk ook het recept voor een kidneybonenburger of een ander lekker recept.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden