Recept – komkommer

Komkommer alleen voor in een zomerse salade? Nee hoor. Het hele jaar door is er van alles mee te verzinnen. Warm, fijngestampt of leg een komkommertje in zoetzuur. Eens zin in iets anders dan komkommer in plakjes? Er zijn genoeg variaties mogelijk. Komkommer is de smaakmaker voor tzatziki en heerlijk als koude soep.

redactie

Eens zin in iets anders dan komkommer in plakjes?

Er zijn genoeg variaties mogelijk. Komkommer is de smaakmaker voor tzatziki, heerlijk als koude soep, fris bij geroosterde kip en nog lekkerder zoetzuur ingelegd bij gebakken vis. Naast de gewone, lange komkommers zie je bij de supermarkt tegenwoordig de kleine snackkomkommer om zo uit het vuistje te eten, maar ook daarmee kun je lekkere gerechten maken. Bij Turkse en Marokkaanse winkels is nog de zogenaamde Libanese komkommer te koop, half zo groot als de gewone komkommer, wat zoeter en met een lekker dun schilletje.

Komkommer-bavarois met kruiden

In plaats van deze feestelijke eenpersoons bavarois kunt u ook één grote maken.Voorgerecht voor 6-8 personen

• 1 grote, dunne komkommer

• zout, peper

• 3 el witte wijnazijn

• 5-6 blaadjes witte gelatine

• 3 dl slagroom

• 500 g ricotta of hüttenkäse

• snufje suiker

• 2 el fijngesneden bieslook

• 2-3 el fijngesneden peterselie of koriander

• 3 el fijngesneden lente-ui

• sprietjes bieslook

• takjes kervel

• plukjes daikon cress of tuinkers

Schil 2/3 deel van de komkommer, verwijder de zaadjes en snijd dit stuk komkommer in kleine blokjes. Meng de blokjes komkommer met 1½ el zout en de azijn en laat het uitlekken in een vergiet. Leg er een bord op en laat het mengsel 1 uur staan. Dep daarna de komkommer droog met een doek. Week de gelatine circa 5 min. in ruim koud water. Knijp de gelatine uit en verwarm het zachtjes tot het is opgelost (let op, niet laten koken). Klop de slagroom lobbig en roer de opgeloste gelatine erdoor. Roer de ricotta los en voeg slagroom en komkommer toe. Breng op smaak met wat extra zout en azijn, snufje suiker, peper, bieslook, peterselie en lente-ui. Verdeel het mengsel over 6-8 kleine tulbandvormpjes en laat circa 3 uur opstijven in de koelkast. Halveer de resterende 1/3 komkommer in de lengte en verwijder de zaadjes. Schaaf de helften in flinterdunne plakjes. Stort de bavarois voor serveren (houd daarvoor de vormpjes even in koud water) en maak aan de onderkant rondom een randje van de halve komkommerplakjes. Garneer de holtes in het midden met bieslook, kervel en daikon cress.

Bereiden: circa 40 min. Wachten: circa 4 uur. Circa 185 kcal p.p.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden