Recept – Pecannoten-roggebrood met venkelzaad
Pecannoten-roggebrood met venkelzaad
* 300 g bloem
* 200 g roggemeel (biologische winkels)
* 1 el venkelzaad
* snuf zout
* 65 g pecannoten, grof gehakt
* 1 zakje gedroogde gist (1 zakje = 7 gr. Bij gebruik broodmachine 14 g, dus 2 zakjes)
* 300 ml lauwwarm water (bij broodmachine 450 ml)
* wat havervlokken en/of zemelen voor de garnering (optioneel en niet voor de machine)
gebruik bij de broodmachine de stand gemengde bloem of mixed
Meng alle droge bestanddelen behalve de gist goed met elkaar in een kom. Giet de gist in een klein kommetje en schenk er zo’n 50 ml lauwwarm water op. Laat het 5-7 minuten staan om op te lossen en giet het dan bij de bloem. Giet er bijna al het water bij en begin met kneden.
Kneed tot alles mooi samenhangt. Misschien moet er iets meer water bij, misschien wat bloem. Bestuif het aanrecht met wat bloem en kneed de deegbal zeker 10 minuten door op het aanrecht. Leg de bal dan terug in de kom en dek hem af met een doek of plasticfolie. Laat 1 uur rijzen. Kneed, als het deeg is verdubbeld van volume nog een minuut of vijf door. Vorm een ovale bol en leg deze op een vel bakpapier op een bakplaat. Maak met een scherp mes een inkeping over de lengte van de bol en bestrijk hem met wat water.
Bestrooi met wat zemelen of havervlokken en laat weer 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Bak het brood in circa 35 minuten mooi bruin en gaar. Het is gaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.
Bereiden: 10 minuten. Rijzen: 1,5 uur. Baktijd 35 minuten. Circa 2215 kcal > heel brood.
Bekijk het recept voor de appel-, pastinaak- en havermoutcake of een van de andere heerlijke recepten.