Recept – Quinoa en zwarte bonensalade
Quinoa en zwarte bonensalade met koriander-limoendressing en gerookte kip
Maaltijdsalade voor 2-3, voorgerecht voor 4 personen
Voor de salade
- 200 g (rode) quinoa
- 2 grote sinaasappels
- snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
- klein bosje (20 g) koriander, grofgehakt
- 1 blik (400 g zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 1 kleine rode ui, in ringen
- 1 gerookte bio-kipfilet, van ca. 170 g, in dunne schijfjes
Voor de dressing
- het opgevangen sap van de 2 sinaasappels (zie recept)
- het sap van 1 limoen
- 3 el olijfolie, extra vergine
- 1 tl honing of naar smaak
- 1 teen knoflook
- ½ tl korianderzaad, uit de vijzel
- zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze
Breng water aan de kook in een steelpan en voeg de quinoa toe. Kook precies 10 minuten (zet een kookwekker), giet af door een zeef en spoel onder koud water. Laat goed uitlekken en doe de quinoa dan over in een grote schaal.
Rasp de schil van de sinaasappels. Snijd dan de boven- en onderkant van de vrucht af, zodat het wit meekomt. Zet hem dan op een plank voor je neer en snijd met een klein scherp mesje de dikke schil van boven naar beneden af. Snijd dan boven een kom (om het sap op te vangen) de partjes tussen de vliezen uit. Bewaar de sinaasappelrasp en de -partjes apart. Maal vervolgens alle ingrediënten voor de dressing in een blender en zet opzij. Meng de quinoa, zwarte boontjes, sinaasappelpartjes en -rasp, rode ui en korianderblaadjes in een kom, verdeel de kip erover, besprenkel met de dressing en dien op.
Bereiden: 20 min. Kcal: 396 per pers. (bij 4 pers.).
Probeer ook eens de aardbeiensalade, de mangosalade met garnalen, de koude noedelsalade of een van de andere lekkere recepten