null Beeld

Recept – rozen-kwarktaart

Rozen-kwarktaart met merengue van Kym

redactie

“Ik maak deze taart met citroen en limoen, maar je kunt ook frambozen toevoegen

of ander fruit. Dit is eigenlijk een basisrecept: je kunt er alle kanten mee uit.”


Voor de bodem

* 200 g verkruimelde biscuits

* 125 g gesmolten boter

Voor de vulling

* 9 blaadjes witte gelatine

* de sap en de fijne rasp van 2 limoenen (of ca. 80 ml limoensap)

* 3 eieren

* 150 g basterdsuiker

* 750 g magere kwark

* 200 ml slagroom met 1 zakje vanillesuiker

Voor de topping

* 4 eiwitten

* een scheutje citroensap

1 tl vanille-extract

250 g witte basterdsuiker

Knip van bakpapier een cirkel van dezelfde maat als de springvorm (doorsnede 26 cm) en leg deze even weg. Bekleed de springvorm met bakpapier, verdeel daarna de koekkruimels en de gesmolten boter erover en druk aan met een lepel. Week de blaadjes gelatine in koud water en knijp ze uit als ze zacht zijn geworden.

Verwarm het sap van twee limoenen en voeg hier de blaadjes gelatine aan toe. Splits de eieren. Breng een grote pan water zachtjes aan de kook en zet er een grote kom op. Klop de dooiers met de helft van de suiker tot het dik, romig en bleek ziet. Roer dan de gelatine met het limoensap erdoor. Haal van het vuur en schep de kwark erdoor. Klop de slagroom stijf met een zakje vanillesuiker. Klop daarna de eiwitten in een schone kom met een schone garde met de rest van de suiker in 10 minuten stijf. Vermeng de slagroom en de eiwitten met het kwarkmengsel. Giet het mengsel in de springvorm en laat het een paar uur opstijven.

Verwarm de oven voor op 180°C (geen hete lucht!). Klop voor de topping de eiwitten stijf en voeg beetje voor beetje de suiker erdoor. Voeg daarna een theelepel citroensap en een theelepel vanille-essence toe en klop nog even door tot er mooie stijve pieken ontstaan. Leg de cirkel bakpapier op een bakplaat en spuit er met een spuitzak en spuitmondje mooie rozen op. Zet de bakplaat zo’n 20 minuten in de oven. Laat afkoelen en leg de rozen voorzichtig met behulp van een taartschep op de taart. Dien op.

Bereiden: circa 45 min. Circa 408 kcal per punt (bij 12 punten)

Bekijk ook de volgende winnende gouden ei-recepten:

- Oeufs en cocotte

- Ei-muffins

De overige recepten kun je vinden in Libelle 13

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden