PREMIUMbesparen als de beste

Renée (37): “Je wordt een ander mens als je niet meer materialistisch bent”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Renée Lamboo (37) is eigenaar van porterenee.nl, ze heeft 79.000 volgers op Instagram, maakt een podcast en ze geeft online cursussen over geld. Ze is getrouwd met Kasper, met wie ze twee kinderen (8 en 3) heeft.

Christien JansenPetronellanitta

“Ik was midden twintig, verdiende goed. Wat erin kwam, ging er net zo hard weer uit. Ik was merkgevoelig en geen woonwinkel was veilig voor me. Op de muren had ik Marcel Wanders-behang en in de gang stonden de mooiste schoenen op speciaal daarvoor vervaardigde planken. Toen mijn relatie op de klippen liep, kocht ik mijn ex uit, en voelde me een onafhankelijke vrouw. Dat mijn huis op een plek stond waar ik niet wilde wonen, was dan maar jammer. En dat Nederland net in een crisis was beland, ik had géén idee. Dat ontdekte ik snel genoeg toen ik mijn huis wilde verkopen. De makelaar keek zorgelijk: ja, ik kon mijn huis wel verkopen, maar moest genoegen nemen met wat de gek ervoor gaf.
Na lange tijd verkochten mijn nieuwe liefde en ik het huis ver onder wat ik ervoor had betaald, en zat ik met een schuld van veertigduizend euro. We besloten onze schouders eronder te zetten. We hadden nog geen kinderen, werkten hard, schrapten alles wat overbodig was en begonnen met aflossen. Op een dag kreeg Kasper onverwacht veel geld terug van de Belastingdienst. Dat besloten we te gebruiken om af te lossen. Uiteindelijk is de schuld in drie jaar afbetaald, daarna verhuisden we naar Curaçao. Toen onze oudste bijna twee was, keerden we terug naar Nederland. Jarenlang woonden we in een goedkoop koophuis in Dronten. We spaarden, verkochten het huis goed en verhuisden naar mijn geboortedorp in de Randstad, zonder een hypotheek die ons het water aan de lippen bracht. Spullen die we nodig hadden kochten we op Marktplaats, inclusief een wc-borstel die nog in de verpakking zat. Dit keer kwam het behang van de bouwmarkt.

Grootste miskoop

“Mijn huis in Almere. Gekocht op een slecht moment, ook nog verbouwd en maximaal gefinancierd.”

Beste koop

“De auto die ik kocht voor € 5000,-. Ik reed er een paar jaar in en verkocht ’m voor hetzelfde bedrag toen ik naar Curaçao ging.”

Bespaartip

“Minder willen heeft ons het meest geld bespaard. Wees tevreden en streef niet altijd naar meer.”

Vrijheid is ons codewoord. Want dát was wat we hadden gemist in de jaren van aflossen. We wilden verhuizen, maar zaten vast aan een huis op een plek waar we niets te zoeken hadden. Hoe wij omgaan met geld zou ik niet als zuinig willen bestempelen, ik gebruik liever het woord bewust. We werken hard voor ons geld, dus laten we het uitgeven aan dingen waarvan we gelukkig worden. Inmiddels kunnen we makkelijk verhuizen naar een duurder, mooier huis, maar worden we daar gelukkiger van? Nee. We zijn gelukkig met onze hypotheek van 165 euro per maand. Met als bijkomend voordeel dat ik het niet benauwd krijg van de stijgende energieprijzen. We zijn volop bezig met het verduurzamen van ons oude huis én tegelijk zuinig met energie, we betalen nu tweehonderd euro per maand op een variabel contract.
Eens per maand bespreken Kasper en ik: wat gaan we deze maand doen met ons geld? Soms gaan we met het gezin naar een hotel. Doordeweeks, dat is voordeliger dan in het weekend. Hebben we een leuk uitje, dan nemen we zelf krentenbollen mee. Ik zal nooit tachtig euro neerleggen voor een trui, wat een onzin. We dragen tweedehandskleding, ook uit duurzaamheid trouwens. De kinderen douchen na de zwemles, mijn man doucht koud. Over duurzaam gesproken: minder consumeren is het grootste cadeau dat je de aarde kunt geven.”

null Beeld

Minder consumeren

“En we budgetteren. Weten wat er binnenkomt en wat je uitgeeft, overzicht in je financiën, dát maakt het verschil. In de periode dat Kasper en ik op een houtje beten omdat we van die schuld af wilden, was dat mijn grootste hulp. En ja, ik vond dat toen ook confronterend, maar duidelijkheid is alles. Ik gun het iedereen om te weten waar je geld precies naartoe gaat. Heb je dat in kaart gebracht, dan kun je bijschaven. Als je ziet dat er echt veel geld naar boodschappen gaat, kun je daar misschien op besparen. Ik gun iedereen een zorgeloos financieel leven. Dat begon bij mij met inzicht, wat overzicht werd, en daardoor controle.
Kijk ik nu terug naar de twintiger die ik was, dan schaam ik me ervoor dat ik dacht dat ik met mijn werk, koophuis en jeugd onaantastbaar was. Niemand is onaantastbaar. Een van de grootste verschillen met de vrouw die ik toen was, is dat de koopdrang weg is. Dat voelt als een mist die is opgetrokken. Je wordt een ander mens als je niet meer materialistisch bent. Ik leef niet meer van aankoop naar aankoop, maar van belevenis naar belevenis. Ik weet nu dat minder ook kan verrijken.”
porterenee.nl

M.m.v. Mango (jumpsuit), C&A (vest), Zara (pumps), Asos (accessoires). | Styling: Ronald Huisinga. | Haar en make-up: Astrid Timmer. | Illustraties: Maja Tomljanovic

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden