null Beeld

Ria: “Dat wij deze verbintenis op deze leeftijd nog met elkaar aangaan, vind ik bijzonder”

Ria Houtkooper (69, arts) trouwt op 7 juli met Antoine (70). Ria was twee keer eerder getrouwd en ze heeft twee dochters van 43 en 41.

online redactie Libelle Daily

"Ik weet dat als ik nu trouw, de woorden: in voor- en tegenspoed, in gezondheid en ziekte, een andere lading hebben dan de eerste keer dat ik trouwde. Toen studeerde ik nog, lachte het leven me toe en had ik geen idee wat me te wachten stond. Nu ik 69 ben, weet ik dat dit echt de laatste keer dat ik zal trouwen. En dat ik voor deze man zal moeten zorgen als hij ouder wordt. En hij voor mij. Dat wij deze verbintenis nog op onze leeftijd met elkaar aangaan, vind ik bijzonder."

Costa Rica

"Sinds mijn eerste huwelijk is mijn leven behoorlijk roerig verlopen. Met mijn eerste man kreeg ik twee dochters en we verhuisden naar Costa Rica. Daar zouden we een jaar blijven, maar dat werden er steeds meer. Sterker nog, we bouwden er ons hele bestaan op. We werkten, leerden de taal en onze kinderen gingen naar school. Ons huwelijk heeft het niet gered, we zijn uit elkaar gegroeid en uiteindelijk gescheiden."

LEES OOK: DIT IS DE PERFECTE LEEFTIJD OM TE GAAN TROUWEN

Dit is mijn lot

"Net toen ik op het punt stond om met de kinderen terug te verhuizen naar Nederland, kwam er een Costaricaan op mijn pad, Herbert. Een man met wie ik heel gelukkig was en met wie ik trouwde. Het was een kleine, ingetogen bijeenkomst, omdat mijn vader kort ervoor was overleden. Ons huwelijk was goed, we hadden het fijn samen. Tot het moment dat het noodlot toesloeg en Herbert verongelukte. Weer dacht ik: zal ik teruggaan naar Nederland? Toch gebeurde dat niet. Herbert en ik hadden samen een huis gekocht en door de juridische afwikkeling daarvan, werd ik gedwongen om toch in Costa Rica te blijven. Het was een moeilijke tijd, want ik moest echt vechten voor alles wat we samen hadden opgebouwd. en intussen was ik natuurlijk intens verdrietig door het verlies van mijn man. Dit is mijn lot, dacht ik. Ik blijf nu voor de rest van mijn leven alleen. Maar niets bleek minder waar."

Datingsite

"Tijdens een bezoek van een maand aan Nederland, moedigde mijn zus me aan om me in te schrijven bij een datingsite. Een datingsite? Dat is toch niks voor mij? Zij vertelde hoe haar zoon na zijn scheiding via zo'n site een nieuwe liefde had weten te vinden. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en toch een profiel aan te maken. Ik zag het een beetje als een grap en zou wel zien wat er uitkwam. Direct kreeg ik veel berichtjes van verschillende mannen. Ik vind het allemaal maar niks. Maar toen ik in Nederland was aangekomen, viel mijn oog op het bericht dat ik had gekregen van ene Antoine. Hij had ook in het buitenland gewoond, was nu in Nederland. Hij klonk meteen interessant. Toen ik hem antwoordde, bleek dat we elkaar ooit al eerder hadden ontmoet. Ik vertelde dat ik in Costa Rica had gewoond en hij herinnerde zich dat hij ooit met mij en mijn man een krottenwijk had bezocht. Ik vond het een bijzondere samenloop van omstandigheden en besloot een afspraak met hem te maken."

LEES OOK: ANNA (54) HEEFT 2 HUWELIJKEN ACHTER DE RUG

België

"Het eerste wat ik dacht toen ik hem zag, was: o, ben jij het! Ergens voelde ik toch die herkenning van de man die ik dertig jaar geleden had ontmoet. Het was meteen vertrouwd tussen ons. We moesten in ons gesprek dertig jaar bijpraten, er viel geen moment stilte. Ik vond hem intelligent, we dachten over heel veel dingen hetzelfde en konden enorm met elkaar lachen. Het páste gewoon. Er volgden meerdere afspraakjes in de maand dat ik in Nederland was. Al snel voelde ik: ik ben hoteldebotel op deze man. Ik voel me geen zestig, maar zestien."

Grote beslissing

"In de maanden erna reisden we af en weer: hij kwam naar Costa Rica en ik bezocht hem in België, waar hij woonde. Inmiddels hebben we besloten dat we ook in België gaan wonen. Ik heb mijn huis in Costa Rica verkocht, mijn spullen gepakt en ben deze kant op gekomen. Dat was een grote beslissing, maar ik zie de toekomst met Antoine rooskleurig in. Samen koken in ons nieuwe huis, samen quatre-mains pianospelen en tuinieren."

Huwelijk

"Onze liefde wordt straks bezegeld met een huwelijk. Toen hij me vroeg tijdens een tripje naar Zwitserland aarzelde ik geen moment. De plannen zijn al gemaakt: we trouwen in de kerk, maar niet vóór de kerk. Onze vier kinderen zijn getuigen en ook de receptie en het diner zullen in diezelfde kerk plaatsvinden. Het lijkt me geweldig om daar straks met zijn allen aan een grote tafel te zitten en te proosten op de liefde. Want wie had nou gedacht dat ik die op mijn leeftijd nogmaals zou mogen vinden?"

Interview: Merel Brons

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden