null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

PREMIUM

Ria, de moeder van cabaretier Richard Groenendijk: “Mijn grootste zorg was dat hij niemand zou kunnen vinden”

Ria Groenendijk-Kleijn (71) is de moeder van cabaretier Richard Groenendijk (48) die twee jaar geleden trouwde met Marko.

Astrid TheunissenPetronellanitta

Richard: “Mijn vader komt uit een stoere heterofamilie en dacht bij mijn geboorte aan een nieuw voetballertje. Maar ik was geen voetbaljongen. Ik hing aan de rokken van mijn moeder en was ervan overtuigd dat ik met haar ging trouwen en mijn leven lang bij haar in Dirksland op Goeree-Overflakkee zou blijven wonen.”

Ria: “Richard was altijd bij mij en vond het prachtig om samen te winkelen en appeltaart te bakken.”

Richard: “Ik was een jaar of elf toen ik doorhad dat ik op jongens viel, maar ik dacht dat het over zou gaan. Later kreeg ik verkering met Michelle, een hartstikke leuke meid. Ik kon goed met haar praten en was op mijn manier ook verliefd op haar.”

Ria: “Ik had het vermoeden dat jij niet helemaal gelukkig was met een meisje. Toen ik verliefd werd op je vader, was ik altijd heel blij als ik hem zag. Jij kreeg tijdens je relatie met Michelle paniekaanvallen en hartritmestoornissen. Toen zij in Leiden ging studeren en jij met haar wilde gaan samenwonen, heb ik gezegd dat het me niet handig leek.”

Richard: “Daar was ik blij om. Ik vond wel dat ik het dorp uit moest. Wij zijn geen christelijk gezin, maar in Dirksland werd flink op je gelet. Voor ik uit de kast zou komen, wilde ik eerst weg zijn van het eiland. Ik ben op mijn negentiende op kamers gegaan in Rotterdam waar ik communicatie en cultuur studeerde. Toch heeft mijn coming out nog twee jaar op zich laten wachten. Het ging met horten en stoten. Ik ben zelfs nog even terug geweest bij Michelle. Ik vond het heel moeilijk om te verwoorden dat ik homo was.”

Ria: “Nadat je thuis had verteld dat je op jongens viel, was je vader heel stil. Ik denk dat hij bang was om gezichtsverlies te lijden. Jij ging je verontschuldigen.”

null Beeld

Richard: “Pa was in die tijd iemand die over homo’s zei: ‘Die daar, dat is er een.’ Jij zei meteen: ‘We keren je nooit de rug toe en we hopen dat je gelukkig wordt.’ Maar jij moest ook wennen. Logisch. Michelle had het patroon van een trouwjurk al klaarliggen. En ik had zélf jarenlang moeten wennen.”

Ria: “Pa was echt verslagen. Na een week vroeg ik hem: ‘Wat gaan we doen? Zo blijven zitten of pakken we de draad op? Kom op, joh, Richard is niet ziek!’ Waarop hij zei: ‘Dat is waar.’ Daarna ging de knop om. Toen er een gelovige kennis aan de deur kwam die voorstelde om met jou te praten omdat je anders voor eeuwig zou branden in de hel, is pa heel kwaad geworden en heeft die vent weggestuurd.”

Richard: “Pa heeft het sindsdien altijd voor mij opgenomen. Als hij leest over geweld of onrecht dat homo’s wordt aangedaan, wordt hij boos. Jij ook.”

Ria: “Als ik op de golfbaan liep en het ging niet goed, werd er gezegd: ‘Wat een homo-putt.’ Daar ergerde ik me dood aan. Ik schreef er een column over in het clubblad.”

Richard: “Héél goed.”

Ria: “Ik schreef dat een op de zo veel mensen homo is. Misschien zit er wel eentje in je flight (team, red) en misschien doe je die wel pijn door te praten over homo-putt. Daar kreeg ik goede reacties op.”

Richard: “Schattig.”

Ria: “Ik heb nooit moeite gehad met zijn homoseksualiteit. Ik maakte me wel zorgen. Mijn grootste zorg was dat Richard niemand kon vinden. De jongens die hij ontmoette wilden geen serieuze relatie.”

Richard: “Na Michelle ben ik bijna zeventien jaar alleen geweest.”

Ria: “Hij is mijn enige kind en ik belde hem elke dag. Ik kon wel janken als Richard zei: ‘Niemand wil me’.”

Richard: “Pas in 2011 ontmoette ik Marko, mijn grote liefde.”

Ria: “Marko voelt als een tweede zoon. Ook voor je pa. Toen Marko’s vader overleed, zei hij: ‘Ik hoop dat ik een beetje een vader voor hem kan zijn.’”

Richard: “Pa en ik hebben elkaar best weleens moeten zoeken en vinden, maar we zijn dol op elkaar.”

Ria: “Richard vond het erg voor ons dat we geen opa en oma gingen worden. Maar er zijn zo veel andere leuke dingen in ons leven! Richard neemt ons altijd mee naar premières van zijn voorstellingen. We hebben het hartstikke leuk met z’n vieren.”

Vanaf oktober gaat Richard Groenendijk op tournee met een nieuwe voorstelling, richardgroenendijk.nl

  • Productie: Marije Ribbers. Styling: Maartje Bodt. Haar en make-up: Astrid Timmer en Wilma Scholte. Met dank aan: Richard: Yoost (boilersuit), Esprit (shirt) Burberry (sneakers). Ria: Asos (colbert), Violeta (top), H&M (broek, Superga (schoenen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden