PREMIUMDe mensen achter de hulplijnen
Rinske: “Het is schrijnend dat zo veel mensen rondlopen met mentale klachten”
Rinske van den Heuvel (27) is vrijwilliger bij MIND Korrelatie.
“Naast mijn baan voor vier dagen als GGZ-onderzoeker had ik nog een dag over in de week. Ik wilde mijn tijd graag nuttig gebruiken en mezelf op andere manieren ontwikkelen, liefst door me ergens belangeloos voor in te zetten. Het werk van MIND Korrelatie kende ik via de bekende oproepjes na afloop van tv-programma’s, het fascineerde me al langere tijd. Vaak hebben de bellers psychische of psychosociale problemen en dat sloot mooi aan op mijn interesse en achtergrond, want ik heb psychologie gestudeerd. Het is schrijnend hoeveel Nederlanders er rondlopen met mentale klachten. Ons werk voelt daarom als een noodzaak. Ik vind het fijn mensen met ‘beginnende’ klachten weer op weg te helpen. Mensen die gestrest zijn of last hebben van paniekaanvallen, maar die niet kunnen duiden. Samen kijken we dan naar wat er speelt en komen we tot een nieuw inzicht. Het beste is om de cirkel van negativiteit te doorbreken, met nare gedachten aan de slag te gaan en iemand de regie over zijn leven te laten herpakken. Ik los niks op, maar denk mee en leg de route uit naar verdere hulp. Vaak raad ik bellers aan om mensen in hun omgeving deelgenoot te maken van hun angsten of somberheid. Maar dat wordt als ingewikkeld ervaren. Zelfs bij goede vriendschappen is er een barrière. Mensen zijn bang voor het taboe, voelen zich niet normaal. Wij bagatelliseren geen problemen, maar normaliseren ze wel: weet dat je niet de enige bent die hiermee rondloopt. Vaak is die erkenning al louterend.”
Verhaal kwijt
“Het zijn ook niet alleen mensen met zware psychische klachten. Er bellen er genoeg die niet direct in therapie hoeven, maar even hun verhaal kwijt willen. Ze hebben ruzie met een broer of ouder, voelen zich eenzaam of maken zich zorgen. Na de uitzending van BOOS over seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland stond de telefoon roodgloeiend. Veel mensen belden ons om over hun eigen ervaringen te vertellen of om hun onvrede te uiten. De oorlog in Oekraïne roept veel onrust op en de 3Doc Moordtieten over implantaten maakte veel mensen bezorgd. Het zijn thema’s die blijkbaar moeilijk bespreekbaar zijn in de eigen omgeving, onderwerpen waar anderen geneigd zijn direct een oordeel over te hebben. Zulke vervelende reacties maken het lastig om eerlijk te zijn over bepaalde gevoelens. Bij ons kan dat wel. We zijn laagdrempelig en bovendien bel je ons altijd anoniem.”
Dankbaar gevoel
“Van de meeste psychische problemen en klachten ken ik de basis, maar ik leer nog steeds bij. Kom ik er niet uit, dan is er altijd een collega met wie ik kan overleggen. Sommige gesprekken grijpen je naar de keel en blijven je bij. Voor mij helpt het dat ik na de werkdag met de trein naar huis moet. Dat is mijn overgangsritueel. Ik kan dan rustig de gesprekken achter me laten voordat ik thuiskom. Maar meestal krijg ik juist veel energie na een middag aan de telefoon of op de chat. Ik ben ooit met dit werk begonnen omdat ik oprecht geïnteresseerd ben in anderen en graag wil helpen. Een luisterend oor is niet per se helend, maar het geeft wel rust en grip. Je mag elkaar steunen als je het moeilijk hebt, vind ik. En sommige mensen hebben gewoon echt heel veel pech in het leven. Hoeveel moeite is het dan om met aandacht te luisteren naar zijn of haar verhaal? Een bedankje aan het eind als ‘wat een fijn gesprek, hier heb ik echt iets aan gehad’, zorgt bij mij ook elke keer weer voor dankbaarheid. Het geeft meer voldoening dan een middag Netflixen op de bank.”
Meer informatie: mindkorrelatie.nl, 0900-1450