Roelien (60): “Ons vakantiehuis lijkt wel een B&B voor vrienden en kennissen” Beeld Getty Images
Roelien (60): “Ons vakantiehuis lijkt wel een B&B voor vrienden en kennissen”Beeld Getty Images

PREMIUM

Roelien (60): “Ons vakantiehuis lijkt wel een B&B voor vrienden en kennissen”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Rolien (60) over het vakantiehuisje in Kroatië dat zo’n goed idee leek.

Tineke BeishuizenGetty Images

Roelien (60): “Tien jaar geleden kochten wij een huisje in Kroatië. Dat was al lang een grote wens van mijn man. Ik was iets minder enthousiast, want je kunt er ook gewoon een huisje huren. Dan zit je tenminste niet vast aan dezelfde plek. Maar toen de mogelijkheid zich voordeed, was mijn man niet meer te houden. Het was een niet al te groot huisje in een prachtig natuurgebied. Dat er veel aan gedaan moest worden, vond hij geen bezwaar. Daarom viel de prijs mee en konden we het betalen. Dus zaten we op een dag bij de Kroatische notaris en waren we binnen een halfuur eigenaar van een vikendica.

Klussen

De eerste paar jaar heeft mijn man alleen maar geklust om het huisje comfortabel te maken. Toen hadden we ook echt een fijne badkamer, overal verlichting en een goed werkende houtkachel. Mijn man was de koning te rijk en ik vond het er ook wel leuk. Al bleef ik het bezwaarlijk vinden om drie of vier keer per jaar dat hele eind te rijden en dan elke vakantie in hetzelfde huis op dezelfde plek door te brengen.

Onverwachte gasten

Inmiddels zijn er wat bezwaren bijgekomen. Als we aankomen, kunnen we meteen aan de slag: de heggen moeten worden gesnoeid, het gras staat tot aan onze knieën, de voordeur heeft een lik verf nodig... Mijn man stroopt zijn mouwen op en in de weken die volgen, hoor ik de hele dag wel ergens het geluid van een machine. De grasmaaier, de gemotoriseerde heggenschaar, het afgrijselijke geluid van de föhn waarmee je verf verwijdert. Daar komt bij dat we opeens veel meer vrienden en kennissen blijken te hebben sinds we dit huisje bezitten. Zij denken dat wij het heerlijk vinden om onverwachte gasten te ontvangen, want het is hier zo stil en eenzaam. Mijn man vindt het gezellig, maar ik heb onderhand het gevoel dat we een B&B runnen. En maar lakens wassen, bedden opmaken, tegen een drooglijn vol handdoeken aankijken. Ik heb al een paar keer gezegd dat we beter het huisje kunnen verkopen en net als vroeger iets kunnen huren, maar daar wil mijn man niets van weten. Dus ik weet wel waar we de komende jaren zitten, tijdens de vakanties.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden