Rozen Beeld Getty Images
RozenBeeld Getty Images

Rood, roze of oranje: wat betekent de kleur van een roos?

Of ze nu roze, rood, geel of oranje zijn: rozen zijn altijd leuk om te krijgen. Maar heb je je (bij het geven) ooit afgevraagd wat de kleur van zo'n roos eigenlijk betekent?

Demi SchoenmakersGetty Images

Rozen zijn prachtig, ruiken geweldig en zijn in tientallen kleuren verkrijgbaar. Maar wist je al dat je met het geven van rozen verschillende dingen kunt zeggen? Elke kleur heeft namelijk een specifieke betekenis. Komt-ie:

Rood

Traditionele rode rozen staan symbool voor ware liefde, trouw en vriendschap. Ze betekenen bovendien ook schoonheid en perfectie. Dus als je één rode roos of een hele bos van iemand cadeau krijgt, betekent dit dat diegene van je houdt.

Roze

Roze is een lieve, zachte kleur en deze zachtaardige kleur heeft verschillende betekenissen, waaronder geluk, bewondering, dankbaarheid, elegantie, sierlijkheid en vreugde.

Geel

Zoals je mag verwachten van deze heldere, vrolijke kleur, geven gele rozen vrolijkheid, vreugde en warmte. Daarom is een gele roos een geweldige bloem om vriendschap te uiten. Gele rozen kun je ook aan iemand geven om diegene op te vrolijken.

Bordeaux

Deze diepe rode kleur is uiterst geschikt voor begrafenissen. De kleur straalt verdriet en rouw uit.

Wit

Wit is de kleur (stiekem geen kleur natuurlijk) van zuiver- en puurheid, het is daarom geen verrassing dat witte rozen onschuld vertegenwoordigen. Je kunt ze aan iemand geven wanneer je 'sorry' wil zeggen. Ze staan ook voor vergeving. Witte rozen zie je ook vaak op bruiloften, waar ze een nieuw begin symboliseren.

Oranje

Dit is de traditionele kleur van passie en verlangen, dus wanneer je een bos oranje rozen krijgt van je (toekomstige) partner, dan weet je wel hoe laat het is. Meer hoeft diegene niet te zeggen...

Blauw

Blauw staat voor mysterie en intriges, dus wanneer je van iemand een boeket blauwe rozen krijgt, verklaart iemand zijn of haar geheime liefde aan je.

Perzik

Deze kleur rozen is perfect als je iemand wil bedanken. Perzikkleurige rozen tonen een blijk van waardering en dankbaarheid.

Lavendel

Een bosje lavendelkleurige rozen is perfect voor een eerste of tweede date, want daarmee geef je aan dat het liefde op het eerste gezicht is.

Zalm

De tint die ergens tussen sinaasappel en perzik valt, symboliseert verlangen en opwinding en rozen in deze kleur zijn daarom een uitstekende keuze voor aan het begin van een nieuwe relatie.

Paars

Paars was niet voor niets de favoriete kleur van Prince. Deze kleur wordt geassocieerd met trots en betovering. De kleur staat daarnaast ook voor rust en spiritualiteit. Je kunt deze rozen daarom voor diverse gelegenheden gebruiken!

Zó pep je hangende rozen weer op:

Bron: PopSugar

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden