Roos Beeld Petronellanitta
RoosBeeld Petronellanitta

Roos Schlikker: “Ik maak me zorgen om de designerdrug 3-MMC, die zo aantrekkelijk is voor tieners”

Roos Schlikker (46) heeft twee zonen, een man, een vader op leeftijd en veel vriendinnen. O ja… en zichzelf om voor te zorgen. Iedere week schrijft ze wat haar bezighoudt.

“Moet jouw zoon nog steeds met zijwieltjes fietsen en moet-ie een helmpje op voordat hij buiten mag spelen in een speeltuin met rubberen tegels op de vloer?” In eerste instantie moet ik lachen als ik op Twitter een reactie zie van een meneer op een post die ik plaatste, maar langzaam word ik pissig. Wat een mallotige vraag.

Koolmonoxide

Ik had een stuk geschreven over de designerdrug 3-MMC, waar veel tieners narigheid van ondervinden. Out gaan, overdoses, comateuze toestanden. Afgelopen januari overleed een jongen van veertien in Amsterdam nadat hij de drug had gebruikt en vervolgens in een tentje ging liggen met daarin een barbecue om hem warm te houden. De combinatie van het middel en koolmonoxide uit de barbecue werd hem fataal.

Ik googelde op 3-MMC. Talloze doodgewone sites vond ik waar je het spul rustig met iDeal kon afrekenen, legaal! Gelukkig gaat dat veranderen. Politiek Den Haag is wakker, er is een verbod in de maak. Alleen is daarmee mijn angst de wereld niet uit. Het rotte aan designerdrugs is: als er een wordt verboden, rommelen de makers gewoon wat aan de ingrediëntenlijst. Voor je het weet, hebben ze een nieuw goedje ontdekt dat gewoon weer legaal is. Het duurt dan waarschijnlijk weer jaren voor er een verbod komt.

Poederexperimentje

Ja, ik ben moeder en ja, ik maak me zorgen. Omdat deze zooi zo goedkoop is, spreekt het tieners enorm aan. Tieners wier brein vaak nog niet zo is ontwikkeld dat ze de gevolgen van een poederexperimentje kunnen overzien. Tieners die niet altijd bestand zijn tegen groepsdruk. Tieners die zich door hormonale wervelstormen misschien niet helemaal gelukkig voelen en daardoor graag enige vorm van mentale verdoving willen.

Je kunt waarschuwen wat je wil, maar ze eisen hun zelfstandigheid op en dat vind ik alleen maar goed. Miró is pas elf en nu weet ik al niet meer precies wat hij op woensdagmiddag uitspookt. Nu gaat het nog niet verder dan iets te veel snoep halen bij de supermarkt, maar wat als daar straks de spanning af is?

Het is een gekke reflex dat als je je zorgen uitspreekt over je kinderen, mensen meteen roepen dat je te beschermend bent. Een helmpje of rubberen tegels, die hoeven van mij niet. Een overheid die ze beschermt: ja graag. Dat is iets anders dan zijwieltjes.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden