null Beeld

ROTS IN DE BRANDING

Marleen Koolmees (54) is redactiemanager en moeder van Lutein (19) en Pia (16). Ze woont samen met Ernst.

Marleen Koolmees

Hoe goed ken ik mijn ouders eigenlijk? Dat vraag ik me de laatste jaren steeds vaker af. Logisch natuurlijk: ik word ouder, mijn vader is inmiddels overleden en mijn dochters gaan richting volwassenheid. Als ik nog vragen heb over mijn vader, moet ik ze snel aan mijn moeder – een redelijk kwieke tachtig-plusser – stellen. Als ik wil weten hoe ik als baby, kind of puber was ook want straks is er niemand meer om antwoord te geven. Mijn dochters stellen me vragen die ik nooit aan mijn vader heb gesteld. Hoe was je als kind, wat vond je leuk om te doen, wat waren je verwachtingen, wat wilde je eigenlijk worden? Ben je blij met hoe je leven is verlopen, of juist teleurgesteld over bepaalde dingen? Waar ben je trots op? Toen ik jong was, verliep de ouder-kindcommunicatie toch anders. De regels waren duidelijk, het leven was overzichtelijk en als mijn ouders tevreden of juist behoorlijk boos waren, dan wist ik dat zonder dat er al te veel woorden aan vuil gemaakt hoefden te worden.
Ik nam mijn bijzondere vader destijds voor lief: een hardwerkende vakman die leefde voor zijn vrouw en twee dochters. Als zij maar gelukkig waren, dan was hij dat ook. Hij was mijn onvoorwaardelijke rots in de branding, die altijd zei: “Als je waar dan ook, wanneer dan ook, in de problemen zit: bel me en ik kom je halen. Wat er ook gebeurt, ik kom je altijd nog halen.” En ik wist dat hij het meende. Ik hou van je, pap. Maar ik had je graag wat beter gekend.

null Beeld

Volgende week in Libelle:

Drie bijzondere vader-dochter portretten

Vanaf 10 juni ligt de nieuwe Libelle in de winkel en is vanaf 9 juni al digitaal te lezen!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden