null Beeld

Ruben Nicolai over Idols en het vaderschap

Ruben Nicolai (40) maakte onlangs de overstap van zijn vertrouwde BNN naar RTL, waar hij Idols gaat presenteren. 

online redactie Libelle Daily

Nog nagenietend vertelt Ruben over de eerste audities die inmiddels achter de rug zijn. Was hij er eerst op beducht dat het talentenjachtprogramma - dat voor het laatst in 2009 op de buis was - iets van zijn glans en glorie had verloren, vanaf het allereerste moment wist hij dat het goed zat. “Ik had de nacht doorgebracht in het hotel waar de eerste opnames zouden plaatsvinden. Toen ik 's morgens de gordijnen openschoof en naar buiten keek, kon ik mijn ogen niet geloven. Honderden en honderden mensen stonden al vanaf 7 uur voor de deur te wachten. We hebben er al 2500 gezien!”

LEES OOK: ANNE-MARIE JUNG GAAT TROUWEN

Eigen kracht

Wat is het grote verschil met X Factor en The Voice, die andere 2 grote talentenjachtshows? Beslist: "Idols is niet gepolijst. Het is puur. Het moment dat je als kandidaat op de stip stapt, de jury je afwachtend aankijkt en je het seintje krijgt: je mag beginnen, dat moment heeft iets magisch. Je moet het helemaal op eigen kracht doen, zonder orkest, zonder mooi decor of andere toeters en bellen. Iedereen houdt zijn adem in. Ik wilde dan ook maar één ding; zo snel mogelijk een monitor vinden, koptelefoon op, kijken en luisteren. Je wilt weten wat die mensen met wie je net nog een praatje hebt gemaakt, in hun mars hebben."

Ziedend

Ja, de samenwerking met Lieke van Lexmond gaat super. En nee, een rolverdeling hebben ze niet. Allebei maken ze grappen en grollen – "Lieke is écht heel grappig" - en allebei moeten ze aanmoedigen, troosten, soms een bemoedigend duwtje geven, de klappen opvangen. "Mensen kunnen echt woedend zijn als ze worden afgewezen door de jury. Rázend. Schuimbekkend komen ze de deur uit." Hoofdschuddend: "Terwijl ik denk: is er dan echt niemand in je omgeving geweest die heeft gezegd: 'Schatje, je bent lief, maar je kunt écht niet zingen.' Waarom is dat hen nooit verteld?"

LEES OOK: 5 VRAGEN AAN BOEKENWEEKAUTEUR ESTHER GERRITSEN

Een beetje narcistisch

Denkt hij niet dat heel veel mensen narcistisch zijn? Krabt op zijn hoofd. "Grappige vraag. Als artiest moet je natuurlijk wel een tikje narcistisch zijn, anders zoek je niet een podium. Zonder geldingsdrang kun je niet presteren. Maar je moet ook realiteitszin hebben. Jezelf niet overschatten. En trouwens: je moet jezelf ook niet ónderschatten. Die mensen komen we ook tegen bij de audities, kandidaten die heel bescheiden zijn over hun zangcapaciteiten. Dan doen ze hun mond open en denk je: wauw!"

Ruben als vader

Hoe voedt hij Liv en Daantje op? Anders dan hijzelf is grootgebracht? Ruben straalt voor het eerst in het gesprek van oor tot oor. “Vader zijn vind ik fantastisch. Als vader moet je de allerbeste versie van jezelf zijn. Nee, opvoeden vind ik niet moeilijk. Het gaat eigenlijk vanzelf. En als ik echt niet weet wat ik moet zeggen, dan zeg ik gewoon de waarheid. Dat pakt eigenlijk altijd goed uit.”

Geen pleasers

Hoe zou hij zichzelf als vader typeren? Stilte. Na lang nadenken: “Dat zou je ze zelf moeten vragen. Maar ik hoop dat ik een vader ben met wie je kunt lachen, bij wie het fijn en gezellig is. Bij wie ze altijd terechtkunnen. En ik hoop ook dat ik ze meegeef dat ze altijd zichzelf mogen zijn. Onder alle omstandigheden. Zodat het geen pleasers worden, maar autonome mensen, die weten dat ze goed zijn zoals ze zijn.”

Idols is vanaf woensdag 23 maart 20.30 uur te zien op RTL5.

Interview: Jose Rozenbroek. Beeld: Rossi & Blake

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden