null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Sameena Safiruddin: “Ik vind het belangrijk dat mensen zich verbonden voelen met de natuur”

STerke vrouwen die hun Energie inzetten voor Resultaat. Dat zijn Libelle Sterren. Tien weken lang zet Libelle een STER in het zonnetje die zich inzet voor een groener, schoner én mooier Nederland. Vanaf 28 oktober is het mogelijk om via libelle.nl/ster te stemmen op de vrouw die u ziet als dé Libelle STER van 2021. De winnares ontvangt een speciaal ontworpen wisselster.

libelle ster

Kandidaat 1:

Sameena Safiruddin (41) brengt stadsbewoners via Cityplot in contact met de natuur door groene schoolpleinen te realiseren en les te geven in natuur en natuurbeleving.

“Als ik in het groen ben, ontspan ik en laad ik op. Dat had ik als kind al, in Pakistan, waar ik opgroeide, en later in Kenia. Ik herinner me hoe ik in de mangoboom klom en urenlang met mieren speelde. Als ik nu met kinderen in de moestuin werk, zijn ze soms bang voor aarde en wormen. Ik vind het belangrijk dat mensen de connectie met de natuur blijven voelen, ook al wonen ze in een stad. Als ze die band niet meer koesteren, kunnen ze er ook niet voor zorgen. Ik probeer dat gevoel op verschillende manieren terug te geven.”

Eetbare stad

“Met Cityplot organiseren we activiteiten om een ‘eetbare stad’ te maken, zoals met workshops over de groei van groenten en kruiden en hoe je zelf een moestuin onderhoudt. Naast het geven van tuinadviezen, laten we zien hoe je al op kleine schaal groen in je omgeving kunt maken, op een balkon bijvoorbeeld. Daar hoort ook het composteren van je eigen groenafval bij. Om mensen te inspireren geef ik tuintours door de stad en laat ik zien waar de groene plekken zijn.

null Beeld

Tegels eruit, groen erin

Het mooie aan tuinieren is dat het zorgt voor verbinding. Mensen van verschillende afkomsten en leeftijden zien we hier samen bezig. Dat vind ik fantastisch. Net als tuinles geven op scholen. Kinderen vormen tenslotte de basis. We halen de tegels uit de schoolpleinen en ik neem de kinderen – we beginnen al met kleuters – mee naar die ‘groene schoolpleinen’ en leer ze alles wat te maken heeft met planten, dieren, insecten. Ik laat zien dat groente en fruit niet zomaar in de supermarkt terechtkomen, maar dat ze worden gezaaid, groeien en worden geoogst. Ze wroeten de hele dag met hun handen in de aarde en zijn trots als ze hun zelfgekweekte spinazie of bessen kunnen proeven. Die verwondering vind ik zo mooi om te zien.

Terug naar de natuur

Mijn eigen behoefte aan groen is groot. Ik woon daarom buiten de stad. Als ik de hele dag in de drukte bezig ben geweest, wil ik niets liever dan me terugtrekken in de natuur. Dan kom ik weer helemaal tot mezelf. Daarom wil ik dit zo graag ook delen met anderen.” cityplot.org

  • Haar, make-up & styling: Ronald Huisinga. Styling-assistent: Juriaan Huijbregts. M.m.v. Vila (top), Geisha (rok).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden