Samen lukt het wel

null Beeld Karlien van der Geest
Beeld Karlien van der Geest

Met je dochter, vriendin of buuf diëten is niet alleen gezelliger, het is ook effectief om samen kilo’s kwijt te raken. “Als je het even moeilijk hebt, is het prettig om dat te kunnen delen.”

Astrid TheunissenKarlien van der Geest

Coronakilo’s zijn het afgelopen jaar een begrip geworden. Het is overduidelijk dat de maatregelen tegen het virus leiden tot meer eenzaamheid, meer lamlendigheid, dus meer troosteten. Wie thuis werkt, pakt makkelijker iets te snaaien. Door de lockdown konden we ook niet naar de sportschool om die extra kilo’s er weer af te sporten. We hebben het al moeilijk genoeg, en nu de zomer is begonnen willen we niet óók nog eens in ons eentje moeten lijnen om een beetje leuk in badkleding te kunnen verschijnen. Gelukkig is er een oplossing: samen afvallen. Dat is niet alleen gezelliger, er is nog een voordeel: “Uit de statistieken blijkt dat lijnen meer succes heeft als je het met anderen doet”, zegt Elly Kuiper, trainer en coach bij afslankorganisatie WW, zoals Weight Watchers tegenwoordig heet.

Niet alleen

Weight Watchers biedt al sinds 1974 gezamenlijke workshops aan in Nederland, waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en tips en ervaringen kunnen delen. “Bij elke workshop zitten altijd mensen die al langer aan het lijnen zijn dan jij. Het geeft vertrouwen om van hen te horen dat de methode werkt”, zegt Kuiper. “Als iemand in drie maanden tijd tien kilo is afgevallen, weet de rest van de groep dat het dus mogelijk is. Als je daar zelf getuige van bent, is dat veel overtuigender dan als ik het als begeleider beweer.”

Het belangrijkste van samen afvallen is volgens Kuiper het gevoel dat je er niet alleen voor staat. “Samen sta je sterker. Het is een cliché, maar wel waar. Je ziet dat niet alleen jij, maar ook anderen er iets voor moeten doen om af te vallen. Het gaat bij niemand vanzelf. Dat stimuleert om door te zetten, zelfs op moeilijke momenten. Als je op het punt staat om een plak ontbijtkoek naar binnen te schuiven, is het prettig om dat te kunnen delen met iemand die zo’n zelfde aandrang kent en jou begrijpt.”

Ook lifestylecoach Laura Smit is voorstander van afvallen in groepsverband. Als teamleider van fitnessconcept X-Fittt, waarbij onder begeleiding in groepen wordt gesport en gelijnd, weet ze dat gezamenlijk afvallen goed werkt. Dat is wetenschappelijk bewezen, stelt ze. Smit haalt het onderzoek (2020) aan van Corine van Ravenhorst, die is verbonden aan de Universiteit van Wageningen. “Daaruit blijkt dat groepsgevoel bijdraagt aan de motivatie om te gaan sporten, en sporten is belangrijk om af te vallen. Ook al heb je echt geen zin, je bent solidair en gaat toch omdat je de ander niet wil laten zitten. En de afvallers dagen elkaar uit: In elke groep zit altijd tenminste één rolmodel, een fanatiekeling aan wie anderen zich kunnen optrekken. De groepsdruk zorgt voor een extra stimulans. Op de weegschaal wil je niet voor elkaar onderdoen.”

null Beeld

Uit onderzoek van X-Fittt kwam naar voren dat deelnemers in twee jaar tijd gemiddeld tien procent van hun lichaamsgewicht waren verloren. “Dat is een bovengemiddeld resultaat”, constateert Smit. “Het gemiddelde lichaamsverlies bij diëten is vijf procent per twee jaar.” Een andere conclusie, die aansluit bij het bovengenoemde onderzoek van Van Ravenhorst: door het groepsgevoel blijft de motivatie om het vol te houden hoog. Smit: “Van de 1314 deelnemers die de afgelopen twee jaar bij X-Fittt zijn gestart, is meer dan tachtig procent nog steeds actief bij ons. Deze deelnemers bewegen minimaal twee keer per week. Het is wel van belang dat afvallers die samen sporten niet te veel verschillen in overgewicht. Als jij met twintig kilo overgewicht al buiten adem bent als je over de loopband wandelt, terwijl je buurvrouw met slechts zes kilo overgewicht op die band gemakkelijk en lekker hardloopt, werkt dat demotiverend.”

Steun

In de afvalprogramma’s van WW en X-Fittt worden de groepsleden wekelijks op eenzelfde moment gewogen, dus ziet iedereen hoeveel iemand is afgevallen. Lotgenoten kunnen op dat moment hun vreugde én hun verdriet delen. “Het is pijnlijk als je erg je best hebt gedaan om je aan het dieet te houden, je jezelf van alles hebt ontzegd, maar toch niet zo veel bent afgevallen als je had gehoopt. Dan is het fijn als de groep je kan troosten en opbeuren”, vertelt Kuiper.

Verder is steun van het thuisfront belangrijk voor succes. “Vrouwen die op dieet zijn, vinden het belangrijk dat het gezin meedoet”, zegt Elly Kuiper. “Die vrouwen willen in het begin thuis nog weleens twee potjes koken, maar dat houden ze op de lange termijn niet vol. Het is dus zaak dat het gezin meegaat in de lifestyleverandering, anders wordt het moeilijker om vol te houden.”

Het afval-effect

De steun van partner en kinderen is trouwens niet alleen motiverend voor degene die probeert af te vallen. Vaak verliest de partner ook gewicht, terwijl hij of zij niet bewust bezig is geweest met afvallen. Dit effect kan zelfs uitwaaieren over de rest van je omgeving. “Als je je gedrag in positieve zin verandert, veranderen de mensen om je heen in positieve zin met je mee”, constateren de onderzoekers. Kortom: als je met een beperkt groepje gaat lijnen, wordt een grotere groep slanker – waaronder je partner. Mooi toch? Al zin om te beginnen?

null Beeld

Moeder en dochter

Moeder Olga (60) en dochter Andrea (25) meldden zich twee maanden geleden samen aan bij WW. Ze zijn 5 en 6 kilo afgevallen.

Olga: “Lijnen loopt als een rode draad door mijn leven. Net als bij Andrea, maar dit is de eerste keer dat we samen lijnen. De bruiloft van mijn zoon komt eraan en daarvoor willen we ieder zo’n tien kilo kwijt.”
Andrea: “Ik was niet echt gemotiveerd en mijn moeder had zelf een duwtje in de rug nodig, dus stelde ze voor om samen te gaan afvallen. Dat is leuker en gemakkelijker dan in mijn eentje. We praten en appen er veel over. Wat zullen we eten? Hoe gaat het bij jou? En: Sterkte weer vandaag.”
Olga: “Tijdens de lockdown konden we niet naar WW. Toen kwam Andrea elke zondagochtend op hetzelfde tijdstip in dezelfde kleding bij mij op de weegschaal staan.”
Andrea: “We zijn al best wat kilo’s kwijt en stimuleren elkaar om goed bezig te blijven. Als we donderdag samen lunchen, halen we geen broodjes meer. We eten nu een cracker met ei en magere kaas.”
Olga: “Oude 20-plus-kaas, die is heerlijk, hoor. Als ik uit mijn werk kom, moet ik moeite doen om niet die koelkast open te trekken en een stukje af te snijden. Op die momenten app ik Andrea. Zij appt dan: ‘Doe maar niet’. Dat helpt.”
Andrea: “Ik stuur weleens voor de grap een foto van mezelf op vrijdagavond met een bak komkommers op schoot.”
Olga: “Dan stuur ik een dikke duim terug. Ik vind het fantastisch dat ze aan de komkommers en tomaatjes zit. Ik neem liever niets.”
Andrea: “Het past totaal niet bij ons, zo’n bak komkommer.”
Olga: “We houden van een toastje en een kaasplankje.”
Andrea: “Als ik met nootjes en chips op de bank zit, app ik dat niet naar mijn moeder. We bespreken het wel, want we zijn beiden de laatste tijd weer wat aangekomen. Toch is mijn moeder nu vijf kilo kwijt en ik zes. Er moet nog zo’n vijf kilo af.”
Olga: “We hebben gelukkig nog even en dat streefgewicht ga ik halen. Mijn dochter houdt me bij de les.”
Andrea: “We houden elkáár bij de les.”

  • M.m.v. Andrea: Mango (roze jasje en broek), Arket (T-shirt), Mrs Keizer by Manfield (sneakers) en Olga: Lola Liza (jurk), Steve Madden (schoenen).
null Beeld v.l.n.r. Mirjam, Kim en Heleen
Beeld v.l.n.r. Mirjam, Kim en Heleen

met vriendinnen

Vriendinnen Heleen (44), Kim (44) en Mirjam (42) diëten gezamenlijk onder begeleiding van New Fysic. In het verleden vielen ze al 4, 8 en 11 kilo af. Ze zijn net weer begonnen

Kim: “Ik heb al eens eerder een programma gevolgd bij New Fysic. Je leert daar om te kiezen voor een gezonde levensstijl, voor volkoren producten en zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, wit brood en gewone pasta. Het is heel goed vol te houden, al ben ik toch weer een paar kilo aangekomen. Vandaar dat ik weer ben gestart. Ik ben blij dat Mirjam en Heleen weer meedoen. Dat stimuleert.”
Heleen: “Ik zag Kim destijds steeds slanker worden. Dat motiveerde mij om ook naar New Fysic te gaan. Ik wilde net die drie, vier kilo kwijt die ik er zelf maar niet af kreeg. Dat lukte. Volgens de weegschaal zitten ze er nog steeds niet aan, maar zo voelt het wel. Ik wil voor de zomer iets slanker worden en die gezonde levensstijl weer oppakken.”
Mirjam: “Ik ben in januari opnieuw begonnen omdat ik een behoefte had een reset van mijn eetgewoonten. Lange tijd ging het goed met gezond eten, totdat ik door de lockdown met twee kleine kinderen thuis kwam te zitten en vanwege een operatie niet kon sporten. Toen ging ik emotie-eten. De knop moet nu gewoon weer even om. De coach motiveert ons, en wij helpen elkaar.”
Heleen: “We voeren geen strijd om wie het meest afvalt, maar als we bij elkaar zijn, eten we komkommers en tomaatjes in plaats van M&M’s.”
Kim: “Dan drinken we geen wijn.”
Heleen: “Als ik mijn bakje kwark eet, app ik een foto naar Kim en Mirjam en dan krijg ik duimpjes terug. Daar doe je het voor, hè.”
Kim: “Ik had laatst zin om eens iets anders te eten dan de recepten uit het kookboek van New Fysic. Mirjam attendeerde me erop dat ik een volkorenpita kon maken met kip en groente. Het was heerlijk. Met elkaar houden we het goed vol.”

  • M.M.V. Heleen: Fabienne Chapot (jurk), Steve Madden (sandalen), Kim: Samsoe & Samsoe (jurk), Sacha (laarsjes) Mirjam: Dante 6 (jurk), mango (espadrilles). alle jurken via vondel Amsterdam
null Beeld v.l.n.r. Inge, Kathleen en Anita
Beeld v.l.n.r. Inge, Kathleen en Anita

Met een club

Kathleen (40), Anita (51), Kim (37), Sanne (40) en Inge (56) volgen de 12 weken durende X-Fittt afslankmethode. De afgelopen 11 weken zijn ze 10 kilo kwijtgeraakt.

Kathleen: “Deze groep is echt belangrijk voor mij. Ik heb van alles geprobeerd om af te vallen, maar dat lukte niet echt. Nu heb ik een stok achter de deur. We sporten twee keer per week samen en ik voel me verplicht tegenover de anderen om altijd te gaan.”
Anita: “Voorheen ging ik individueel sporten, maar zat ik in de sportschool meer te kletsen dan dat ik aan het bewegen was. En na afloop at ik dan thuis een tosti. Nu worden we echt afgemat en doen we ons best. Daardoor ga ik beter op mijn voeding letten.”
Kathleen: “De eerste zes weken moesten we dagelijks onze voeding doorgeven. Daardoor word je je veel bewuster van wat je eet.”
Inge: “We sturen foto’s van ons mooi opgemaakte bord en wisselen recepten uit.”
Sanne (niet op de foto): “Als je met anderen een afvalprogramma volgt, blijf je gemotiveerder. Nadat ik corona had gehad, kwam ik in een dip. Ik had helemaal geen zin meer om te sporten, maar ik wilde de groep niet teleurstellen dus ik ging toch.”
Kim (niet op de foto): “De afgelopen tijd had ik erg mijn best gedaan en toch viel ik nauwelijks af. Heel demotiverend. Dan is het fijn dat er een groep is die zegt: ‘Kop op. Aan je inzet ligt het niet. Het komt goed.’ En dat was zo.”
Kathleen: “Toen ik tijdens het wegen eens volschoot omdat ik niets was afgevallen, was iedereen er voor me.”
Sanne: “We geven elkaar tips. Let op je water. Soms helpt het om net wat meer te drinken. Wat voor de een werkt, werkt niet altijd voor de ander, maar het is goed om dingen te delen. Ook via de groepsapp.”
Kim: “Het is soms best moeilijk thuis, met kinderen en man die allemaal zitten te snaaien. Dan is het fijn dat de anderen er zijn.”
Inge: “Mijn man is verzot op paprikachips, dus die hebben we vaak in huis. Als ik dat weet, roepen die chips mij de hele avond en soms eet ik ze dan stiekem op. Dat biecht ik dan wel op in de groepsapp.”
Kim: “We mogen geen zout, geen suiker, geen vet en geen sausjes.”
Inge: “Kim is de fanatiekste van ons allemaal. Ze gaat vijf keer in de week sporten.”
Kim: “Er is in deze coronatijd weinig te doen en dan vind ik het fijn om na een drukke werkdag mijn hoofd leeg te maken door te gaan sporten.”
Inge: “Dat werkt ook inspirerend. We zijn allemaal best competitief en daardoor is niemand van ons tussentijds weer iets aangekomen, zoals in sommige andere X-Fittt-groepen.”
Anita: “Als ik in het weekend iets heb genomen wat niet mag, doe ik op maandag en dinsdag extra mijn best. Op woensdag wegen we gezamenlijk. Dan zie je elkaars resultaten en we willen als groep goed scoren.”
Kim: “De kilo’s die een groep gezamenlijk is afgevallen, worden bijgehouden op een Facebook-pagina van X-Fittt. Wij zijn vijf of zes keer de best scorende van alle groepen geweest.”
Anita: “Die onderlinge competitie werkt goed. We hebben nog een week van het twaalfweekse programma te gaan, maar we zijn nu al allemaal op ons streefgewicht en minstens tien kilo kwijt.”
Sanne: “Dit is de eerste keer dat ik zo veel ben afgevallen. Het is nu zaak om in de toekomst dit gewicht te behouden.”
Kathleen: “Wie het moeilijk heeft, kan altijd appen.” ■

  • M.M.V. Inge: mango (roze broek en colbert Kaffe (top), Sacha (laarsjes). Kathleen: We Fashion (broekpak), Manfield (schoenen). Anita: vila (jumpsuit), Steve Madden (schoenen).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden