“Opeens besefte ik dat onze ouders in die lange zomervakantie gewoon van ons af wilden.” Beeld Getty Images
“Opeens besefte ik dat onze ouders in die lange zomervakantie gewoon van ons af wilden.”Beeld Getty Images

Saskia (36): “Mijn ouders vierden altijd vakantie zonder ons. Ik wist niet beter”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Saskia over de vakanties die ze had als kind.

Saskia (36): “Mijn ouders vonden het ouderschap zwaar. Ze hielden van ons, zonder twijfel, maar ze zagen het ook als een klus die geklaard moest worden. Daarom vonden ze dat ze recht hadden op vakantie, een periode waarin ze niets met kinderen te maken hadden. Dus werden mijn broer en ik op de eerste dag van de zomervakantie min of meer het huis uit gezet. Zes weken lang wilden ze ons niet zien.

Spannende verhalen

“Dat begon toen we nog vrij jong waren en naar een soort vakantie-kinderboerderij werden gebracht. Later werden het zeilvakanties, internationale tentenkampen in Oostenrijk, een talencursus in een kasteel in Engeland. Ze deden veel moeite om iets te kiezen wat leuk was voor ons. En als de school weer begon, had ik altijd de spannendste verhalen.

Met z'n vieren

“Ik heb die zomervakanties lang normaal gevonden, ik wist niet beter. Maar toen ik ouder werd en andere kinderen hoorden vertellen over kamperen met hun ouders of logeren bij familie, begon ik vraagtekens te zetten bij de vakanties zoals mijn broer en ik die hadden. Opeens besefte ik dat onze ouders in die lange zomervakantie gewoon van ons af wilden. Ik vroeg een keer: ‘Waarom doen wij nooit iets met z’n vieren in de vakantie?’ Mijn moeder zei: ‘Omdat je vader en ik die vakantie nodig hebben om elkaar niet kwijt te raken.’ Dat was een antwoord waar ik toen niets mee kon en dat ik pas later heb begrepen.

Kinderloze vakantie

“Ze waren trouwens echt blij om ons na die lange vakantie weer te zien, dat lieten ze duidelijk merken. En op een bepaalde manier had het gezinsleven iets nieuws en fris als we weer met z’n vieren waren. Alsof mijn ouders dachten: ‘Jeetje, we hebben twee kinderen, wat is dat eigenlijk leuk!’ Nu ik zelf een gezin heb, begrijp ik beter de behoefte van mijn ouders aan een kinderloze vakantie. Toch zal ik dat zelf nooit doen. Zelfs een verregende gezinsvakantie op een camping is mij dierbaarder dan samen met mijn man weten dat mijn kinderen ver van mij vandaan zijn. Ik moet er niet aan denken!”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden