null Beeld

Saskia Noort: “Ik ben een leuker mens dan 20 jaar geleden”

Libelle viert de zomer in Casa Libelle. In ons huis in Zuid-Spanje ontmoeten we vijf weken lang bijzondere BN’ers. Deze week in het eerste deel van de zomerinterviews: schrijfster Saskia Noort over liefde, lijden en vrouw-zijn.

Online redactie Libelle

Je wilt je niet meer onderwerpen aan de liefde, heb je wel eens gezegd. Je hebt je best gedaan om onafhankelijk te zijn. Kun je dan wel een relatie hebben?

“Dat is een heel goeie vraag… Ik denk van wel. Ik houd niet van mannen die per se de boventoon willen voeren. Maar de typische man-vrouw rolverdeling zit biologisch gezien heel diep. Veel mannen die ik spreek, lijkt het heerlijk, zo’n zelfstandige vrouw. Vooral als ze ook nog geld verdient. Maar als ze eenmaal zo’n zelfstandige vrouw aan hun zij hebben, dan voelen ze zich enorm onzeker en onnodig. Een jaar geleden ging ik met een goede vriend die ik al heel lang ken naar een première. Daar riepen alle fotografen mijn naam. Ik moest poseren op de rode loper en hij mocht ook een fotootje meedoen. ‘En nu alleen Saskia!’, riepen ze daarna. Hij moest aan de kant en moest een eindje verderop op me wachten. ‘Dit is echt heel heftig’, zei hij later. ‘Ik kan me voorstellen dat als jij mijn vrouw zou zijn, ik me zó overbodig zou voelen.’ Dit is dus heel lastig voor een eventuele partner. Mijn ex-man werd er ook niet blij van, en mijn vriend die daarna kwam eigenlijk ook niet. En dan ben ik nog niet eens zo’n rode loper-type.”

Ze noemt zichzelf een overdreven zorgzame en bezorgde moeder. Haar dochter Julia woont nu weer thuis. Als zij ‘s avonds in het donker naar een feestje fietst, kan Saskia nog steeds bevangen worden door allerlei angsten.

Vertellen de kinderen je alles?

“Ja, dat denk ik wel. Of ze moeten heel hard lachen als ze dit teruglezen. Ze vertellen veel. Ook de heftige dingen, de minder mooie. Over drugs enzo. Dat wil ik wel graag weten van ze. Ik heb zelf een heel bezorgde moeder en het nadeel daarvan is dat ik vroeger vaak dacht: laat maar, ik zeg het niet, want daar heeft zij meer last van dan ik. Dat wilde ik niet met mijn kinderen. Het betekent wel dat ik geen oordeel moet hebben over wat goed en slecht is wanneer ze iets vertellen. Door die openheid en dialoog heb ik altijd contact met ze gehad en ook met hun vrienden. Dat leidde er ook wel eens toe dat ik gebeld werd als een van hun vriendjes iets gedaan had met drugs. Dan dacht ik: ik zie die ouders dagelijks, die weten van niets. Die zijn hysterisch over drugs, maar door die hysterie weten ze niet wat er zich onder hun ogen afspeelt. Die onwetendheid heb ik nooit begrepen. Dat alcoholverbod voor je achttiende bijvoorbeeld, wat heeft dat voor zin? Ze drinken het tóch. Ze kopen wodka en gaan dan met z’n allen in een park zitten. Ik ben in dat soort dingen altijd vrij makkelijk geweest. Bij mij mochten ze thuis een biertje of glaasje wijn drinken vanaf hun zestiende. En ik had wel eens boze ouders aan de deur omdat hun kind wat had gedronken, maar die kinderen gingen nooit zwalkend naar huis. Ik was er wel bij. Die openheid vind ik heel belangrijk.”

LEES OOK: ANOUK MAAS: "IK WEET NU BETER NAAR WAT VOOR MAN IK ZOEK"

Volgend jaar word je vijftig. Hoe vind je dat?

“Leeftijd betekent helemaal niets. Het is erger als je geen vijftig wordt. Dertig worden, vond ik verschrikkelijk. Ik had als twintiger een enorme hekel aan dertigers. Die vond ik zelfverzekerd en arrogant. Toen ik het werd, dacht ik: nu ben ik er ook zo eentje. Zo’n betweter. Maar dertig gaat zo snel voorbij en ineens werd ik veertig. Rond mijn 41e ben ik gescheiden. Toen was ik sowieso niet met leeftijd bezig, alleen maar met mijn kinderen. Als deze fase maar voorbij is, dacht ik. Een paar jaar later ontmoette ik mijn vriend. Hij was 37, ik was 44. Toen ik eenmaal in Amsterdam woonde en de kinderen een beetje hun eigen gang gingen, kreeg ik een soort tweede jeugd.”

Je hebt dus niets met leeftijd?

“Ik erger met mateloos aan al die mensen die zeggen dat je vanaf je veertigste geen shirtjes zonder mouwen meer aan kunt. Al die regels over wat nog wel kan en wat not done is; ik houd er niet van. Kortgeleden zat ik na het sporten met drie vrouwen van een jaar of zeventig in de kleedkamer. Een van hen had heel lang haar dat was opgestoken. Toen ze wegliep, zeiden de twee andere vrouwen tegen elkaar: ‘Snap jij dat nou dat zij dat haar nog zo heeft? Op die leeftijd?!’ Ik dacht: dan ben je zeventig jaar en ben je nog steeds met dit soort gekonkel bezig. Doe normaal. Laat die vrouw lekker. Ik houd ontzettend van muziek en van dansen en naar feestjes gaan. Ook wanneer ik op Ibiza ben. Soms voel ik me echt een oma vergeleken met de rest en dat voelt niet altijd prettig. Aan de andere kant: waarom niet? Er komt een tijd dat je echt slecht ter been wordt, het houdt vanzelf wel een keer op. Dus zo lang ik de energie nog heb om al die dingen te doen, geniet ik ervan. Mijn verjaardag ga ik dus groots vieren.”

Ben je leuker dan twintig jaar geleden?

“Ja. Ik zorg beter voor mezelf. Ik heb veel regels overboord gegooid over wat ik wel en niet moet en ik zet mezelf meer op de eerste plaats. Ik laat me niet zo snel meer van mijn stuk brengen en dat maakt me ook leuker voor andere mensen. Grappiger, kritischer en soms ook vervelender. Maar wel echter.”

Meer Saskia?

Lees het hele interview in Libelle 28, vrijdag 30 juni in de winkel.

Op 7 juli verschijnt haar nieuwe boek Huidpijn.

Volgende week in Casa Libelle: documentairemaakster Fidan Ekiz over moeder zijn en haar werk als journalist in oorlogsgebieden.

LEES OOK:

Interview: Alice Binnendijk. Beeld: Ester Gebuis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden