null Beeld

Schaamhaar: het mag weer!

Libelle’s liefdesexpert Marleen Janssen schrijft elke week over relaties en sex.

Redactie Libelle.nl

Ik zag de film Fifty shades of grey vorige week, en weet je wat me het meest opviel? Het schaamhaar. Er was geen genitale zone te zien, maar af en toe zakte de camera speels een ietsjepietsje naar beneden en verhip, daar zaten ze: de haartjes. Dit is opmerkelijk, want in geen enkele televisieserie, reclame-uiting of film – en zeker niet in seksfilms – is schaamhaar te zien.

De mode schrijft kaal voor. Al jaren. Jongeren vinden schaamhaar ‘vies’. Ze kennen het niet. En wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Jongeren vinden minirokken en Perzische tapijten ook ‘stom’. Er zijn jongens die denken dat volwassen vrouwen haarloos zijn van onderen.

Mode is dwingend. Ik heb eens opgezocht hoe het ‘zover’ heeft kunnen komen. Met de komst van de panty gingen vrouwen massaal hun benen scheren, met de introductie van de bikini in 1946 moest ook het schaamgebied eraan geloven.

null Beeld

Maar gelukkig zijn modes onderhevig aan… mode. De ene zomer zijn de rokken kort, de andere keer horen ze net over de knie. Afgelopen najaar haalde een opmerkelijke foto de krant. Het was een plaatje van een etalage van de hippe New Yorkse winkel American Apparel. De etalagepoppen droegen gezellige onderbroekjes waardoorheen volle bossen te zien waren.

Ik gierde van het lachen. Wat een goeie grap.

Ik voorspel dat kaal binnenkort heeft afgedaan. Seksuologen en huisartsen zullen er blij mee zijn. Scheren en waxen leiden tot een hoop narigheid. Ingegroeide haartjes en de akelige consequenties daarvan zijn de meest voorkomende klachten. De zone zelf zal ook opgelucht zijn. Vagina’s houden helemaal niet van al dat gehannes. "Gewoon schoonspoelen met water en verder niet te veel aan doen", luidt het advies van deskundigen.

Meer lezen van Marleen? Bekijk haar eigen site.

Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden