null Beeld

Schrijfster Inge Ipenburg over afwijzing, vriendschap en single zijn

Na ‘Het Gerecht’ ligt nu het tweede boek van schrijfster en actrice Inge Ipenburg (58) in de winkel: ‘Een schitterend ongeluk’. Het overkoepelende thema ‘vriendschap’ past goed bij Inge. “Mijn leven is gebed in vriendschap.”

Elselien van Dieren

In Een schitterend ongeluk komt een hechte vriendengroep bij elkaar voor een nazomerse stranddag. Ze halen herinneringen op aan 30 jaar innige vriendschap, vieren het leven. Alles lijkt perfect, totdat een mysterieus auto-ongeluk diezelfde avond een schaduw over de dag én de vriendschap werpt.

Niet uitstellen

Vriendschap is een belangrijk thema in het leven van Inge. Sterker nog, de dood van een goede vriend maakte dat ze haar langgekoesterde wens in vervulling bracht: het schrijven van een boek. Inge: “Al sinds dat ik een klein meisje ben, wil ik acteren én schrijven maar dat laatste was er nog nooit van gekomen. Ik besefte dat ik niet alles kan blijven uitstellen in het leven. Dus besloot ik het liever te doen met de mogelijkheid te falen, dan het niet te doen en daar later spijt van hebben.”

Schoenmaker, blijf bij je leest

Falen, dat deed ze zeker niet. Haar eerste boek Het Gerecht werd goed ontvangen. Iets wat de meeste uitgevers niet hadden verwacht van de vrouw die bij het grote publiek vooral bekend staat als de strenge zakenvrouw Martine Hafkamp, het personage dat Inge speelde in de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Inge: “Sommige manuscripten kwamen zelfs ongeopend terug. Ik ben ervan overtuigd dat een deel van de uitgevers dacht ‘daar heb je weer zo’n actrice die zo nodig een boek wil schrijven’. Mijn huidige uitgever heeft daar zelfs excuses voor aangeboden.”

Terug naar die vriendschap. Inge, heb je zelf ook zo’n hechte vriendengroep als de personages in Een schitterend ongeluk?

“Ik ben veel verhuisd, dus dat soort langdurige vriendschappen ken ik niet. Maar mijn leven is gebed in vriendschap. Op dit moment heb ik zeker 10 goede vrienden bij wie ik dag en nacht terecht kan. Het scheelt misschien dat ik geen vaste relatie heb, waardoor mijn focus niet ligt op mijn man of gezin.”

Is dat de reden dat vriendschap centraal staat in je boek?

“Veel vrouwelijke auteurs schrijven over de 1 op 1 liefde, maar er zijn in Nederland bijna 3 miljoen singles. Dat zijn heus niet alleen maar zielenpieten die de boot gemist hebben of wanhopig op zoek zijn naar de ware liefde, het zijn vooral mensen voor wie een solo-leven heel goed past.”

Krijg je vaak de vraag of je al iemand hebt?

“Ja, en dat vind ik heel vreemd. Het zou toch ook raar zijn als ik zou vragen ‘en, zijn jullie al uit elkaar?’ Ik ben absoluut niet tegen een relatie, maar ik snap niet dat een andere vorm van geluk niet als volwaardig, maar als tussenstation wordt gezien. Door single te zijn verzamel ik veel verschillende vrienden om me heen. Het maakt dat ik me beter kan ontplooien als mens. En dat is heel veel waard.”

WINNEN

Libelle mag 10 exemplaren van Een schitterend ongeluk verloten. Meedoen? Vul het winformulier in. Het boek bestellen kan hier.

null Beeld

Interview: Elselien van Dieren. Beeld: Nico Kroon

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden