Schrijftips van Merel: beginzin en witruimte

Libelle Admin

Ook bij het schrijven van artikelen voor een website zijn deze tips erg geschikt. U kunt een artikel voor het web namelijk heel goed opbouwen als een column. Voor iedereen die benieuwd is waar je op moet letten bij het schrijven voor het web; de column van Merel.

Bent u er nog?

Dat is fijn. Wist u dat de meeste internetlezers een webpagina al na een seconde wegklikken? Voor een webcolumnist is de eerste zin daarom van groot belang. De lezer moet verleid worden om door te lezen.

Een wirwar van informatie

Lezen vanaf een beeldscherm vraagt een hoop concentratie. De tekst staat bovendien vaak in een wirwar van informatie. Links en rechts staan verwijzingen naar andere sites, filmpjes, en soms zelfs knipperende banners of irritante popups. Hou dan de aandacht van de lezer er maar eens bij. Een goede beginzin is het halve werk.

Een goede beginzin

Maar wat is nou een sterke beginzin? Je kunt bijvoorbeeld een zin nemen die vreemd is en vragen oproept, bijvoorbeeld: ‘Mijn teen is oranje.’ Waarom is die teen oranje? Daarvoor moet u doorlezen. Hebbes, de lezer is overgehaald om de rest van de column te lezen. Een ander verleidelijk begin is een vragende zin, zoals de beginzin van deze column.

Midden in de actie

Zit u om een goede beginzin verlegen? Probeer de lezer dan midden in de actie te laten binnenkomen. De meeste beginnende schrijvers doen dit niet. Die zouden een stukje zo beginnen: ‘Vanochtend ging de wekker weer om 7 uur. Ik had helemaal geen zin om mijn bed uit te komen. Mijn man al helemaal niet. ‘Zet die wekker ding uit!’, riep hij.’

‘Zet dat ding uit!’

Voor de lezer is het echter veel interessanter als u de eerste zinnen schrapt. Dan begint u bijvoorbeeld met de uitroep ‘Zet dat ding uit!’. De lezer vraagt zich af wat dat ding is, en wie dit zo roept, en waarom. U trekt de lezer als het ware het verhaaltje in. Een uitroep of een zin die iemand uitspreekt, is vaak een lekker begin. Als het dan nog werkelijk relevant blijkt dat de wekker om 7 uur ging, kunt u dat verderop in uw column verwerken. Maar meestal blijkt die introducerende informatie uiteindelijk helemaal niet belangrijk. Daarom zegt men wel: schrijven is schrappen.

Tip: schrap de eerste zinnen

Tip voor uw eerste webcolumn: schrap de eerste zinnen en kijk eens naar het resultaat. Ik denk dat ik er een oranje teen om kan verwedden dat de column er beter van wordt. Actiever, levendiger, recht in de handeling. Garantie op meer lezers.

Witruimte

Ook zeer belangrijk is witruimte. Het oog heeft zo veel afleiding door al die links, plaatjes, bewegende beelden en spannende knoppen dat de concentratie het al moeilijk genoeg heeft. Geef het oog wat rust en maak korte, heldere zinnen. En korte alinea’s. Met een extra witregel tussen de alinea’s en een kopje erboven. En begin een zin soms eens aan het begin van de regel, ook al is er nog ruimte op de regel.

Dat geeft rust.

En rust is prettig.

Ziet u?

Eindzin

Net zoals de beginzin, is ook de eindzin belangrijk. Als de eindzin terugslaat op de beginzin, heeft u een mooi, rond verhaaltje.

Bent u er nog?

Dat is fijn.

Merel Roze, schrijver en columnist

Over Merel

Merel Roze (1975) is schrijver en columnist (onder andere voor Libelle.nl). In 2006 verscheen haar roman Fantastica. In 2008 verscheen haar roman De weekenden waren voor haar. Ze is freelance tekstschrijver, voornamelijk voor het web. Haar weblog http://www.merelroze.com trekt al sinds 2001 dagelijks duizenden bezoekers.

Schrijfwijzer voor het web

Tactieken en technieken voor creatieve schrijvers op internet

Chretienne Breukers, Co-auteur Merel Roze , Uitgeverij Augustus

ISBN 9789045702957, € Prijs 13,50

Verschenen in november 2009

Libelle & Senseo® Koffiepanel

Merel schreef deze column omdat de dames van het Libelle & Senseo® Koffiepanel momenteel een minicursus ‘schrijven voor het web’ volgen. Begin februari verschijnen de eerste columns van het Libelle & Senseo® Koffiepanel op www.libelle.nl/senseo. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over Senseo® en de ervaringen van het koffiepanel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden