null Beeld

Sex dempt de pijn van een gebroken hart

Libelle’s liefdesexpert Marleen Janssen schrijft elke week over relaties en sex.

Redactie Libelle.nl

Op straat kwam ik mijn oud-collega Yvonne tegen. We gilden het uit: we hadden elkaar een paar jaar niet gezien en kakelden wel een uur. "En hoe is het met Willem?", vroeg ik. "Nou, dat is ook wat: we zijn net uit elkaar", zei Yvonne. Ik dacht terug aan het Yvonne-Willemtijdperk. Wat waren die verliefd.

Ik zei: "Wat verdrietig, zeg. Hoe voel je je?"

Yvonne: "Ach, het gaat prima. Mijn strategie is: voor elk jaar dat ik met hem was rouw ik een week. Over een maand ga ik op zoek naar een nieuwe man."

Terwijl ik naar huis liep dacht ik terug aan onze tijd samen op het kantoor. Yvonne – ze is nu 50 – had toen al om de paar jaar een ander en nooit liefdesverdriet. Hoe kon dat toch? Hoe kon het dat ze zichzelf zo snel herpakte terwijl de doorsneevrouw na een scheiding langer of korter lijdt aan de ziekte van ludduvuddu? Of zou je een gebroken hart misschien kunnen negeren met een nieuwe liefde?

Het antwoord is: een beetje. Dat zit zo.

Wat liefdesverdriet heel goed dempt is… sex. Een lekkere vrijpartij dempt de pijn. Vandaar dat pasgescheiden mensen lekker gaan dansen en onenightstands meemaken. De relaties die hieruit ontstaan heten ‘tussenrelaties’. Het zijn vluchtheuvels, plekken die bedoeld zijn om even te schuilen en daarna weer door te gaan. De meeste mensen beseffen dat niet. Ze proberen op deze vluchtheuvels langdurige relaties te bouwen. Dat doet Yvonne ook. Steeds als ze breekt met een man, pikt ze binnen een paar weken een verse kandidaat op. Maar het zijn geen blijvertjes. En dat worden het ook niet. Op sex alleen bouw je geen relatie.

En nu heb ik een probleem. Want ik denk niet dat Yvonne dit wil horen. Maar gelukkig duurt het beslist weer een paar jaar tot ik haar tegenkom, dus ik laat het maar even.

Vorige week Marleens nieuwe boek over relaties en de liefde niet gewonnen? Niet getreurd, ze heeft een troostprijs voor je: download hier de eerste twee hoofdstukken van 'Dit zouden alle vrouwen (en mannen) moeten weten'!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden