null Beeld

Sex met Marleen: wat je kunt leren van je allereerste liefje

Onze liefdesexpert Marleen Janssen schrijft elke week over relaties en sex. 

Redactie Libelle.nl

Mijn eerste vriendje was Wilfried. Ik was acht jaar en ik voelde echt iets in mijn buik fladderen. Ik was zonder twijfel verliefd. Wij deelden glimlachjes en schreeuwden naar elkaar op het schoolplein. Mijn mooiste herinnering: Wilfried maakte een servies – kopjes, borden, een koffiepotje – voor me van verschillende kleuren kneedgum.

Nu een belangrijke vraag.

Ging ik met Wilfried naar bed?

Doe niet zo raar, Marleen, natúúrlijk niet.

Je hebt gelijk en dat weten we allemaal. Sex hoort niet bij kinderen van acht. Die geven elkaar een kusje op de wang. Of lopen hand in hand.

Wist je dat je heel veel over de liefde kunt leren door te kijken naar hoe jongetjes en meisjes hun eerste kinderliefde beleven? Het pad van de liefde kent zeven intimiteitsstappen, ook wel ‘de zeven sluiers’ genoemd. Dat betekent dat er een bepaalde volgorde zit in de weg van eerste kusje naar echte sex. Kinderen en tieners doen dat spelenderwijs. Kusje, hand in hand lopen, samen optrekken, friemelen en frutselen. En tegen de tijd dat ze zeventien zijn (de gemiddelde eerste-keer-sexleeftijd) volgt de daad.

Gek eigenlijk dat volwassenen zich niet meer aan die zeven stappen houden. De meeste mensen die opnieuw aan het daten slaan, rukken de zeven sluiers de eerste avond al van de gordijnroede: ze hebben gelijk sex.

Is dat erg? Nee, eerder jammer. Hoe langzamer je ‘ontsluiert’, hoe groter de kans op een goede relatie. Alle gelukkige stellen hebben de liefde traag ontdekt. Ze hebben er de tijd voor genomen om elkaar te leren kennen, te proeven, te voelen, te ervaren. Mañana mañana. Niks geen haast en stress, maar easy does it. Ze hebben de tijd genomen om te achterhalen of het tussen hen werkte.

Met Wilfried ben ik trouwens nooit verder gekomen dan de eerste sluier. Onze verkering duurde slechts een paar weken, het kneedgumservies ten spijt.

Meer lezen van Marleen? Bekijk haar eigen site.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden