Shit, ik lijk een Marokkaan!

Waar het over gaat: Joodse jongen uit Oud-Zuid zoekt identiteit: kiest hij voor het conventionele leven met zijn blanke jeugdliefde of zoekt hij toch een echte negerin?

redactie

De eerste zin: ‘Dag schoonheid,’ zei ik.

Waardering: 9

Pijlsnel geschreven en lak hebbend aan elk vooroordeel. Dat is de samenvatting van Alleen maar nette mensen in één zin.

De roman van Robert Vuijsje hijgt je in de nek als een terriër en dat is verrukkelijk! Alles wat hoofdpersoon David beleeft, had je als witte spruitjes-Nederlander altijd al willen weten, maar durfde je nooit te vragen. Bijvoorbeeld: waarom hebben Antilliaanse en Surinaamse vrouwen in Amsterdam zuid-oost nooit een man? Hoe denken ‘zij’ over ‘ons’? Hoe oogt een Surinaamse cup G zonder beha? Bestaat er zoiets als een intellectuele negerin? Is seks op z’n Surinaams echt lekkerder dan op z’n Hollands? En bij al die antwoorden denk je besmuikt: o, zit dat zo! Of: nee, het is niet wáár! Waarop je een blos voelt opkomen omdat je vooroordelen te over blijkt te hebben en je je eigen, witte soort toch superieur acht.

En passant veegt Vuijsje nog even de vloer aan met alle te veel geld verdienende en over het paard getilde advocaten, televisieproducenten en mediahoofden in witte kakbuurten als Oud-Zuid.

Verfrissend, zeer grappig en o zo waar. Alleen maar nette mensen moet verplicht op de leeslijst van alle middelbare scholieren komen, maar zou evengoed gratis moeten worden verspreid in bejaardenhuizen en op hockeyclubs. Ik geef een 9.


Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar

ISBN 9789038890616, Prijs € 16,50, Genre roman, Soort paperback

Verschijningsdatum maart 2008

Aantal pagina’s: 286

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden