Sietske Beeld Petronellanitta
SietskeBeeld Petronellanitta

PREMIUM

Sietske (36): “We wisten niet of het mijn laatste Kerstmis zou zijn, daarom was het extra fijn om die samen door te brengen”

Sietske (36) lag tijdens de kerstdagen in het ziekenhuis. Hierdoor werd de traditie met haar beste vriendin Ellen bijna verbroken, maar gelukkig konden zij als nog samen de kerstfilm Love actually kijken.

Annemarie van DijkPetronellanitta

Sietske (36): “Al jaren heb ik een traditie met mijn beste vriendin Ellen: rond kerst kijken we samen de kerstfilm Love actually. We kunnen de film inmiddels dromen en praten hele dialogen hardop mee.

Helaas lag ik vorig jaar tijdens de kerstdagen in het ziekenhuis. Ik bleek een tumor van tien centimeter op mijn eierstok te hebben, met uitzaaiingen in mijn onderbuik. Door complicaties bij de kijkoperatie kon ik met Kerstmis niet naar huis. Op Eerste Kerstdag kreeg ik bezoek van mijn man en kinderen van drie en vier en op Tweede Kerstdag kwam mijn man overdag even langs. ’s Avonds zou ik alleen zijn, omdat er vanwege corona niemand meer langs mocht komen.

Net als in een film

Een paar dagen daarvoor had Ellen al met tekstposters voor het raam van het ziekenhuis gestaan, net als in een scène in Love actually. Ze liet één voor één de bordjes zien, zodat ik kon lezen: ‘Door corona kan ik nu niet bij je zijn, maar ik denk aan je’. Ik miste haar zo. Wat zou het fijn zijn als we ook dit jaar samen de film konden kijken, dacht ik nog. Daarom vroeg ik mijn arts of Ellen die avond mocht komen. Ik beloofde dat ze afstand zou houden. En het mocht!

Die avond keken we samen op mijn ziekenhuiskamer de film, alsof we in een privébioscoop zaten. De verpleegkundigen die zelf een soort werk-kerstdiner hielden, kwamen steeds lekkere hapjes brengen. Het was zo bijzonder. We wisten niet of het mijn laatste Kerstmis zou zijn, daarom was het extra fijn om die samen door te brengen.

Emigreren

‘Jouw ziekbed zette ons aan het denken’, vertelde Ellen me die avond, ‘Je moet niet uitstellen wat je graag nog wil doen. Wij gaan emigreren naar Noorwegen.’ Het was iets wat zij en haar man altijd al wilden, mijn situatie had hun net het duwtje gegeven om het ook echt te doen. Die avond besefte ik dat er geen beter medicijn is dan de liefde van vrienden.

Na een pittige periode leek de behandeling te zijn aangeslagen. Mijn haar begon weer te groeien en ik hoopte die onzekere tijd achter me te kunnen laten. Helaas kreeg ik onlangs te horen dat de kanker terug is. Alles is weer onzeker.

Ellen woont inmiddels in Noorwegen en is heel verdrietig dat ze me niet van dichtbij kan steunen. We bellen en appen zo vaak we kunnen. Gelukkig hebben we iets leuks om naar uit te kijken: in december gaan we samen naar Love actually in concert, in Nederland of in Noorwegen.”

M.m.v.: Zara (trui en jack), WE (broek), Arket (laarzen)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden