null Beeld

Slecht nieuws voor longpatiënten deze jaarwisseling

Benauwdheid, hoesten, kortademigheid of zelfs een longaanval: voor 9 op de 10 mensen met een longziekte is het elke jaarwisseling weer hetzelfde. Helaas wordt dat dit jaar waarschijnlijk nog ietsje erger.

Daphne Dorgelo

Want het weer zal voor de longpatiënten niet meezitten. De voorspelling voor Oud & Nieuw is droog met weinig wind. Hierdoor kan er dichte mist ontstaan, waardoor de luchtkwaliteit nóg slechter wordt. Proosten met een glaasje champagne buiten zal er daarom voor hen niet in zitten.

Zo slecht als in Singapore

Omdat er veel vuurwerk wordt afgestoken gedurende oudejaarsdag, kunnen in hoog tempo waterdruppeltjes ontstaan op de kruitdampen van het vuurwerk. Resultaat: oudejaarsavond krijgen we waarschijnlijk met vuurwerkmist te maken. En dit is erg ongezonde mist: het wordt door de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers, zelfs vergeleken met de luchtkwaliteit van New Delhi en Singapore. Wat je kunt doen als longpatiënt volgens het RIVM? Binnenblijven met de ramen en deuren dicht, en met hen mee-pleiten voor vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkvrije zones

Want die zones moeten er volgens hen komen. "De impact van vuurwerk op mensen en hun longen is enorm", zegt Rutgers. "Minstens 700.000 Nederlanders beleven een benauwd Oud & Nieuw." 10 procent van die groep longpatiënten ontvlucht zelfs zijn of haar huis tijdens de jaarwisseling. De vuurwerkvrije zones zijn er tot blijdschap van het Longfonds al op sommige plekken in Nederland, maar dit moeten er de komende jaren nog veel meer worden.

Oud & Nieuw vieren met kinderen? Gezinsvlogger Doortje geeft tips:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden