null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Slechte inpakker? Geen paniek: rommelige cadeautjes geven meer succes

Ben jij niet zo goed in het netjes inpakken van cadeautjes? Dat is juist goed, blijkt uit onderzoek dat recent verscheen in de Journal of Consumer Psychology. 

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Met een slordig ingepakt cadeautje heb je namelijk vaker succes.

Tegenvaller

Het zit namelijk zo: wanneer een cadeautje perfect is ingepakt, zal de ontvanger hogere verwachtingen hebben van de inhoud. Mensen maken die koppeling tussen verpakking en wat er in het pakje zit nu eenmaal. En wanneer de verwachtingen torenhoog zijn, valt de inhoud juist sneller tegen.

Verwachtingsmanagement

Pak je je cadeautje daarentegen heel rommelig in of in een lelijk papiertje of een oude krant, dan heb je het tegenovergestelde effect. Uit het onderzoek is gebleken dat de ontvangers vóór het uitpakken wel een negatiever gevoel hadden bij het cadeautje, dan wanneer het cadeau mooi is ingepakt. Maar, wanneer het cadeautje uitgepakt werd, waren de ontvangers blijer met precies hetzelfde cadeautje wanneer het uit een lelijke verpakking kwam.

Uitzondering

Er is wel één uitzondering: pak het cadeautje niet lelijk in wanneer je 'm aan een vage kennis geeft. Wanneer dit het geval is, kan het namelijk slechte gevolgen hebben voor jullie relatie. Personen die een rommelig ingepakt cadeautje van een vage kennis ontvingen, trokken namelijk snel de conclusie dat de gever hun relatie als onbelangrijk beschouwt. Maar voor goede vrienden en familie geldt dus: lekker rommelig inpakken deze kerst!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden