Spaanse aardappeltjes: patatas bravas
Ga je tapas maken? Patatas bravas mogen dan niet ontbreken. Patatas bravas zijn hete aardappeltjes in pittige tomatensaus, ook wel salsa brava genoemd. Er bestaan verschillende varianten op het recept, waardoor je het recept makkelijk kunt aanpassen naar smaak. De bereiding van het recept is simpel.
Heb je de smaak te pakken? Kom naar de Libelle Zomerweek voor meer Spaanse inspiratie!
Dit heb je nodig (4 personen)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 gedroogde rode peper
- 200 ml olijfolie (extra vergine)
- 200 gr serranaham
- 4 theelepels paprikapoeder
- 4 tl bloem
- 5 tomaten, gepeld en in schijfjes
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 2 tot 4 el witte wij
- 4 grote aardappelen, in blokjes van 2 cm
Bestel alle ingrediënten online.
Zo maak je het
Verhit 100 ml olijfolie in een grote pan. Voeg de ui, knoflook, rode peper en de serranoham toe. Bak dit 10 minuutjes en roer er regelmatig doorheen. Vervolgens voeg je de paprikapoeder en de bloem toe. Bak dit al roerende één minuut, let op dat de bloem niet aanbrandt. Voeg de tomaten, zout en suiker toe. Breng het geheel aan de kook. Zet daarna het vuur lager, leg de deksel op de pan en laat 10 minuten door sudderen.
Haal de ham uit het tomatenmengsel en bewaar dit eventueel voor een ander gerecht. Voeg de wijn toe en pureer alles tot een gladde saus.
Verhit olijfolie in een pan tot die heel heet is. Je kunt ook een frituurpan gebruiken, verhit de olie dan tot ongeveer 180ºC. Bak of frituur de aardappeltjes tot dat ze goudbruin zijn. Laat ze daarna uitlekken op een bord met keukenpapier .
Bestrooi de aardappels naar smaak met zout. Serveer de tomatensaus apart of over de aardappeltjes.
Lees ook: Spaanse lekkernij: churros.
Bereiding: 45 minuten. Calorieën: ongeveer 229
Receptuur: All recipes. Beeld: Shutterstock.