null Beeld

Stabiel zomerweer blijft voorlopig nog even uit

Voor een deel van Nederland is de zomervakantie begonnen, maar helaas is het weer in eigen land er nog niet naar. En daar lijkt ook nog geen verandering in te komen: Weerplaza meld dat er voorlopig nog geen stabiel zomerweer wordt verwacht.

Online redactie Libelle

Het hogedrukgebied bij de Azoren is een belangrijke speler in het weerbeeld van de komende weken, schrijft meteoroloog Wilfred Janssen.

Hogedrukgebied

"De precieze ligging van dit hogedrukgebied is allesbepalend en kan zowel sterk in ons voordeel als nadeel werken", aldus Janssens. "De komende weken lijkt het er sterk op dat het Azorenhoog meestal is waar het hoort: rond de Azoren. Af en toe maakt het hogedrukgebied een uitstapje naar onze omgeving of Centraal-Europa, maar over het algemeen hebben lagedrukgebieden de komende weken vrij spel in delen van (Noord)west-Europa, ook in onze omgeving."

Nederland tussen koel en warm

"Opnieuw ligt ons land op de grens tussen enerzijds koel zomerweer in het noorden en anderzijds warm zomerweer verder naar het zuiden", legt hij uit. "Omdat we op de grens liggen, hebben we regelmatig met bewolking en regen te maken, maar soms weet warme lucht ons land ook te bereiken."

Wat dit wil zeggen: de temperaturen die we deze week zien, liggen rond of iets onder normaal. Volgende week en de laatste week van juli ziet er, volgens de recentste voorspellingen, hetzelfde uit.

Minder neerslag

Toch is er ook een klein positief punt: de invloeden van het Azorenhoog zorgen er voor dat minder neerslag wordt verwacht dan normaal in deze periode van het jaar. Dat houden we waarschijnlijk niet de hele zomer vol. "Op langere termijn, grofweg in de eerste twee weken van augustus, zien we duidelijk de voorkeur voor grotere neerslaghoeveelheden toenemen. Of dit komt door zware buien of langdurige neerslag is momenteel niet te zeggen."

Potverdorie, zo krijgen we nooit gezellige zomersproeten op ons gezicht. Zo teken je ze binnen een paar seconden zelf:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weerplaza. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden