null Beeld

Stop, geef niet op: zó red je een bijna dode kamerplant

Groen, mooi en gezellig: planten in huis. Maar als diezelfde planten dood dreigen te gaan en de blaadjes krimpen en bruin worden, ziet het plaatje er opeens heel anders uit. Geef niet op! Dankzij deze tips blaas je ze zo weer nieuw leven in. 

Marloes Levie

1. Verpotten

Een futloze varen of vetplant verhuizen naar een kakelverse bodem kan een groot verschil maken. Kies voor een pot die een maatje groter is dan zijn voorganger en de wortels hebben de ruimte om te groeien en floreren.

2. Voeden

Ook planten snakken naar gezonde voeding, dus geef ze een goede potgrond. Plantenvoeding (volgens de dosering op de verpakking) zal zeer worden gewaardeerd. Een beetje kunstmest kun je ook proberen, maar bouw langzaam op, zodat de plant niet opeens een overdosis voor zijn kiezen krijgt.

3. Zonnebaden

Over het algemeen doet zon een plant goed, maar zet 'm op niet plotsklaps pal in de brandende zon – bij wijze van reddingsactie. Zorg voor korte periodes indirect zonlicht tot je plant erbovenop is.

4. Dorstlessen

Het is misschien het grootste misverstand onder huis-tuin-en-keukentuiniers: planten hebben niet altíjd behoefte aan water. Ze hebben een slaapperiode, dus zoek vooral even op wanneer dat voor jouw lievelingsplant is en verdrink 'm niet...

5. Doei ongedierte!

Als de blaadjes van je plant er gespikkeld of zwak uitzien, is ongedierte wellicht de boosdoener. Geen paniek: de ongenode gasten wijs je eenvoudig de deur door de blaadjes voorzichtig af te vegen met een doekje met een mengsel van water en een beetje zeep. Nog handiger: gebruik een sprayfles.

6. Plastic tas, eh, kas

Wat ook wonderen kan doen, is de patiënt in een 'kas' zetten. Sommige planten hebben behoefte aan een vochtige omgeving. Boots eenvoudig een tijdelijke kas na door een plastic tas over de plant te plaatsen. Na een paar dagen is het effect zichtbaar.

En: ze leefden nog lang en gelukkig...

KIJK OOK: DRIJVENDE BLOEMEN, MOOIE RECHTOP IN EEN SCHAAL

LEES EN KIJK OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Dr. Oz. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden