null Beeld

Susan Visser: “40 worden met Roef was zo leuk geweest, en nu werd ik 50 zonder hem”

"Had je me een jaar geleden gesproken, dan had je me in een alles-is-stom-fase aangetroffen", zegt actrice Susan Visser. Maar nu gaat het goed met haar. Heel goed zelfs. Journalist José Rozenbroek sprak met haar over trots zijn op de kinderen, verdriet dat er mag zijn en houden van het leven.

Online redactie Libelle

undefined

Ze had het zich nog zo voorgenomen: ze wil het er niet wéér over hebben. Maar het gesprek is nog geen vijf minuten gaande en het gaat tóch over hem - omdat ik ernaar vraag en zij het ook fijn vindt om over hem te praten. Over Roef, haar man, haar grote liefde, de vader van haar kinderen. Acteurs Susan Visser en Roef Ragas waren zestien jaar samen toen hij in 2007 door een hartstilstand werd getroffen.
We zitten bij een strandtent in Bloemendaal, op een van de laatste mooie dagen van de zomer en Susan heeft zojuist langs de kustlijn een radslag voor de fotograaf gedraaid. Nu eet ze een salade met friet, terwijl Kate, haar Parson Russel-terriër, uithijgt aan haar voeten. Ze is prachtig en stralend, en ze lijkt eerder veertig dan bijna eenenvijftig. Ze neemt nog een frietje en zegt: "Had je me een jaar geleden gesproken, dan had je me in een alles-is-stom-fase aangetroffen. Ik vond het werk dat ik kreeg aangeboden stom, en vijftig worden vond ik helemaal stom. Ik had een soort rouw-terugval. Veertig worden met Roef was zo leuk geweest, en nu werd ik vijftig zonder hem. Ik zat er enorm tegenaan te hikken. Eerst wilde ik een enorm dansfeest geven, maar ik had er gewoon de puf niet voor. Uiteindelijk kwam die verjaardag, en het was hartstikke leuk. Ik heb geluncht met vriendinnen, en ’s avonds thuis gegeten met familie en vrienden. Het was een topdag! Ik was meteen over mijn dip heen. Het bleek een turning point te zijn: vanaf die dag kreeg ik alleen nog maar leuk werk aangeboden."
"Momenteel voel ik me zo ontzettend goed. Ik ben lekker aan het spelen, met de kinderen gaat het fantastisch. Saïda is negentien, ze is af, qua opvoeding. Ze heeft net een tussenjaar achter de rug en gaat nu in Amsterdam literatuurwetenschap studeren. Ze is echt een dochter van haar vader. Roef was net als zij een enorme lezer. Altijd en altijd, zelfs op de set als hij moest wachten, las hij een boek - als hij tenminste geen geintjes aan het maken was. Het was zo’n sociale, superleuke man. Aaron is nu zestien, die heeft natuurlijk nog wat meer begeleiding nodig, maar die doet het ook heel goed. Het is een heerlijk joch. Hij heeft echt die Ragas-energie, de humor en brutaliteit van zijn vader."
Petje af, je hebt het knap gedaan, zo in je eentje.
"Dank je wel." Daar is die blije lach die we zo goed van haar kennen. "Dank je wel. Ja, als ik ergens trots op ben… Het klinkt raar, maar ik doe het echt, ik kan soms naar Roef kijken… - ze kijkt omhoog naar de blauwe hemel waarin witte wolken drijven en een vliegtuig de daling naar Schiphol heeft ingezet - … En dan zeg ik: 'Kijk ons nou gaan! Kijk ons nou gaan met z’n drieën!' Dan ben ik zo ontzettend trots. Natuurlijk ben ik trots op mijn werk, op het spelen, maar als je vraagt: waar ben je nu het meest trots op, dan is het toch dat leven dat ik met de kinderen heb."
Kon je je verdriet opzij zetten?
"Je moet vooral niet het verdriet opzij willen zetten. Ik wilde niet zo’n moeder worden die alleen maar verdrietig is, maar ik wilde ook dat ze weten dat het verdriet er mag zijn. Ik kan dat ook helemaal niet verstoppen. Maar weet je, kinderen zijn kinderen: ze moeten ook andere dingen doen dan alleen maar rouwen. Vlak voordat het gebeurde, hadden we een trampoline besteld, als cadeau voor de verjaardagen van de kinderen. Toen die arriveerde, was Roef net overleden. Een paar ooms hebben hem in elkaar gezet. Ik kan iedereen die verdrietig is een trampoline aanraden. Een hondje en een trampoline. Echt. Echt! Je kunt niet op een trampoline springen zonder niet blij te worden. We hebben inmiddels zelfs nog een groter exemplaar, mijn halve tuin is nu trampoline. Ik spring er zelf vaak op, voor wat instant vrolijkheid.
Toen Roef gestorven was, heb ik de kinderen beloofd: we gaan er een mooi leven van maken. Als we verdrietig zijn, zijn we verdrietig. Prima. Maar je kunt niet de hele dag huilen. Op een gegeven moment ben je daar klaar mee, ook al ben je er nooit klaar mee. Begrijp je? Zeg, dit gaat toch niet het hoofdverhaal worden? Ik ben meer dan alleen een weduwe."
Wat ik alleen nog wil weten: kunnen verdriet en rouw slijten?
Het is lang stil. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk, maar tegenwoordig is dat bijna altijd vrolijk. Met grote dierbaarheid."
En dan komen toch de tranen en ga ik maar snel een muntthee voor ons beiden bestellen.
Als ik terugkom, lacht ze weer. "Je ziet het: het gaat nooit helemaal over. "Ze vertelt hoe ze als jong meisje al een sterk spiritueel besef had en alles las wat ze te pakken kon krijgen over bijna-doodervaringen. "Het leven gaat door na de dood, dat is mijn overtuiging. Alles is energie. Een lichaam sterft, het gaat de grond in, het wordt deel van de aarde. Als je een dood mens ziet, dan zie je gewoon dat er iets uit is gegaan. De huls is er nog, maar de ziel is eruit. Die kan veranderen, een andere vorm aannemen, maar die blijft bestaan. Ik ben heel blij dat ik dat zo ervaar. Natuurlijk, ik vond Roef het leukst in zijn lichaam, maar mijn overtuiging dat hij ergens nog is, maakt het aanvaardbaarder."
Kan er ooit iemand aan hem tippen?
Behoedzaam: "Ik ben nooit meer zo verliefd geweest als op hem. Ik heb me nooit meer zo durven overgeven. Maar ik vind dat er heel veel leuke mannen op de wereld rondlopen."
Heb je op dit moment iemand in je vizier?
"Daar zeg ik momenteel helemaal niets over." Ze lacht uitbundig. "Ik heb het heel erg naar mijn zin. Daar wil ik het bij laten."
MEER SUSAN

Je leest 't hele interview in Libelle 42, vanaf aanstaande vrijdag in de winkel.

VIDEO: Spiritueel vlogger Manon legt uit hoe je rust in jezelf creëert.

LEES OOK:

Interview: José Rozenbroek. Fotografie: Ester Gebuis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden