null Beeld

PREMIUMcolumn

Sylvia: “Hoe werkt zo’n setje? Koop je dan drie onderbroeken bij die ene beha?”

Sylvia Witteman

Ze is getrouwd, heeft een dochter (23), twee zoons (20 en 17) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft Sylvia Witteman (56) over haar verwarring over lingeriesetjes.

Bij een grote lingeriewinkel stond ik beha’s te passen. Leuk is anders, maar wat moet, dat moet. De combinatie van lekker zitten en niet te lelijk is niet eenvoudig te vinden. Ik heb een hekel aan kantjes en andere versierinkjes (die als rare bobbels door je kleren heen schijnen), aan voorgevormde cups en zéker aan vulling (mijn eigen cup E is vulling genoeg), een beugel wil ik dan weer per se wél (die cup E begint vervaarlijk te schudden in een steunloos geval). Verder is huidskleur wat mij betreft uitgesloten van deelname (als je huid écht zo’n kleur heeft, moet je met spoed naar de dokter), evenals wit (na twee keer wassen grauw en armoedig) en ‘leverkleurig’ (het woord alleen al!).

Setje

Ik vond na enig zoeken een best aardige, wijnrode beha en wilde al afrekenen, toen de mevrouw bij de kassa zei: “Wilt u het broekje er niet bij hebben? Dan heeft u een setje!”

“Nee, dank u wel”, antwoordde ik. “Ik houd niet van setjes...”

Ze keek me aan alsof ik gek was. Ik ben trouwens allergisch voor het woord setje (en voor het woord broekje), maar daar kon het arme mens ook niets aan doen.

Wie zijn toch die vrouwen die setjes kopen? Die bijpassende onderbroeken zitten nooit lekker, in tegenstelling tot die simpele 5-voor-20-euro dingetjes van puur katoen. Corrigerend ondergoed heb ik nooit durven aantrekken, alleen al het idéé dat je als een worst ingeklemd zit de hele dag, vreselijk. En dan natuurlijk nog het Bridget Jones-schrikbeeld dat je pardoes met de man van je dromen in bed belandt in die oma-onderbroek (al kon Hugh Grant er wel om lachen).

Mannen geven niks om setjes

Maar afgezien daarvan: hoe werkt zo’n setje? Een onderbroek draag je maar één dag, daarna gaat-ie de was in. Een beha daarentegen, draag je wel drie dagen. Althans, ik wel. Koop je dan drie van diezelfde onderbroeken bij die ene beha? Bestaan er echt vrouwen die dat doen? Of gooien die allemaal hun beha na één dag ook in de was? Of leggen ze die beha terug in de kast, om hem opnieuw te dragen zodra de bijpassende onderbroek weer uit de was is? Of dragen ze het setje alleen bij bijzondere gelegenheden? En wat is dan zo’n bijzondere gelegenheid? Een romantische date? Maar mannen geven niks om setjes, tenminste, ík heb er (gelukkig) nooit een ontmoet.

Setjesdraagsters

Ik gooide de kwestie op Twitter. Zowat acht op de tien vrouwen draagt geen setjes, zo bleek. Dat was een hele geruststelling. Sommigen bekenden zelfs dat ze het al heel wat vinden als ze twee dezelfde sokken aan hebben – dat is inderdaad een uitdaging die ik allang heb opgegeven. De twintig procent setjesdraagsters deed het nadrukkelijk voor zichzelf en voor een verzorgd gevoel. Toen ik me daardoor toch een beetje een slons begon te voelen, bracht een mede-twitteraarster uitkomst: “Meisjes die in horrorfilms met een kettingzaag worden vermoord, dragen altijd perfecte setjes. Zolang je die dus niet draagt, ben je veilig.” Dat is zó waar! Dus, denk eraan, dames: geen setjes meer, als uw leven u lief is.

Nog meer columns, van o.a. Wieke Biesheuvel, vind je hier op libelle.nl of via de Libelle-app.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden