null Beeld

Sylvia @ keukentafel

Als je, zoals journalist Sylvia Witteman, thuis werkt en drie schoolgaande kinderen hebt, gebeurt er op een dag van alles. Vandaag breekt ze zich het hoofd over pubers, drank & blowen. Ai! 

Redactie Libelle.nl

11.30 uur

Een sms’je van een vriendin: haar dochter van zestien is gisteravond stomdronken thuisgebracht door de politie, helemaal onder de kots en bijna bewusteloos. Die ouders zijn zich rot geschrokken. Dat kind was altijd heel braaf en dronk zelfs geen half glaasje wijn op verjaardagen. Wat was er gebeurd? Ze had ‘eens willen weten hoe het was om dronken te zijn’ en had met twee vriendinnen een fles wodka leeggedronken in het park.

11.31 uur

Moet ik eens goed met mijn kinderen praten? Mijn dochter hield nog niet zo lang geleden een heel betoog tegen me: ze was er tégen dat zestienjarigen af en toe een glaasje krijgen om met drank te leren omgaan. En ik was een slechte moeder dat ik het aanbood. Op haar school zijn ze ook al zo streng: zelfs op de Rome-reis, die ze een paar maanden geleden met haar klas maakte, moesten die arme kinderen elke avond een blaastest doen. Barre tijden hoor. Vorig weekend hoorde ik haar wel wat stommelig thuiskomen van een feest. Gelukkig maar, dacht ik toen, mijn kind is tenminste geen blauwkous. Maar waar ligt de grens tussen een gezellig glaasje wijn en comazuipen in het park?

12.30 uur

En blowen, doet ze dat? Die school staat er wel bekend om. Ik heb wat afgeblowd als tiener. Tegenwoordig word ik al misselijk als ik het ruik - en dat is vaak, want ik woon in de binnenstad. Drinken deden we in mijn tijd met mate. Drie bessenjenever op zaterdagavond, dat was het wel. Tegenwoordig pesten de kinderen ons met onze ‘drankzucht’. “Wisten jullie dat er ook mensen zijn die alleen wijn drinken op feestdagen?”, spotten ze regelmatig.

14.30 uur

Mijn dochter komt thuis uit school en gaat meteen weer weg naar een vriendin, zoals zo vaak. Ik vind het altijd best, want ze haalt goede cijfers. “Wat doen jullie nou eigenlijk zo’n hele avond?”, vraag ik.

“Ik help haar met Grieks en zij mij met natuurkunde”, zegt mijn dochter. Nou ja, ik heb geen reden om het níet te geloven. Toch?

15.10 uur

Mijn zoon komt thuis. Hij zit op dezelfde school, in de brugklas. Ook hij vertrekt om te gaan ‘chillen’ bij zijn beste vriend. Nog maar eens proberen: “Wat doen jullie daar nou zo’n hele middag?”, vraag ik achteloos. “Blowen”, antwoordt hij zonder een spier te vertrekken.

15.11 uur

“Mam. Grápje. Natuurlijk doen we dat niet, zijn moeder is altijd thuis.” Hm. “Mooie boel, dus als ze niet thuis was, zouden jullie wél blowen?”, vraag ik. “Natuurlijk niet. Mam, ik ben dertien!”, roept hij verontwaardigd. Ach ja. Wat zeur ik ook?

15.12 uur

“Blowen, daar begin je pas op je vijftiende mee”, vervolgt hij. “Veertien, hóóguit.”

Sylvia Witteman (48), getrouwd, heeft een dochter (16), twee zoons (13 en 10), een achterlijke kat Lola (5) en een (soms lastige) vader en moeder. Sylvia werkt thuis, min of meer fulltime, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden