null Beeld

Sylvia werd aangerand door haar leraar: “Hij dacht dat ik rijper was”

1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met seksuele intimidatie. Cabaretière Anke Laterveer, zangeres Stelle Bergsma en actrice Anousha Nzume zijn een actie gestart waarbij vrouwen door middel van de hasthag #zeghet hun ervaringen kunnen delen.

Laudine Schuurman

Veel vrouwen deelden op Twitter massaal hun ervaringen, binnen een uur was de hastag trending. Met #zeghet kunnen vrouwen (én mannen) van zich laten horen door te vertellen over hun ervaring op het gebied van seksisme, intimidatie en aanranding. Dit alles om de ernst van de zaak aan te tonen.

null Beeld

Lees hieronder het verhaal van Sylvia die werd aangerand door haar leraar.

“Het is een uur of acht als mijn moeder in haar ochtendjas de kamer binnenstapt. Ik lig op de bank. Nog steeds. Of eigenlijk nog maar net. Twee uur geleden ben ik er totaal van slag op gestort. Het was niet meer de moeite om naar boven te gaan. Dan zou het hele huis wakker zijn geworden met een chagrijnige kop. Nee, dan die koude bank maar zonder deken. Zo helder was ik dan weer wel. Ik voel me vies, mijn kleren stinken naar rook en mijn hoofd suist. Van de goedkope kroegwijn en de ellendige ontnuchtering daarna. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom was ik in hemelsnaam meegegaan? Met een leraar nota bene…

Mijn moeder komt beneden en begint iets te enthousiast voor deze zaterdagochtend tegen me te praten. ‘Waarom lig je hier? Je bent toch niet dronken geworden hè? Was het leuk?’ Tja, het had leuk moeten zijn. Een knallend einde van een geweldige schooltijd. Het begin van een welverdiende zomer. Maar het laatste stukje van de avond had alles veranderd. Ach, natuurlijk hadden we gedronken. En natuurlijk waren we in een uitgelaten stemming. En ja, een beetje uitdagen, flirten, aandacht trekken... dat ook. Dat vooral. En natuurlijk zouden we met zijn allen nog één afzakkertje pakken. Maar uiteindelijk haakte iedereen af. En liep ik daar ineens alleen. Ik was er zelf bij. Half dronken en half gevleid door het idee dat hij, die populaire leraar, míj leuk vond. Oh, wat voel ik me stom. En wat schaam ik me. Voor mijn stomme actie, maar vooral voor mijn belachelijk naïeve idee dat we écht alleen een drankje zouden gaan doen. En dat ik dat reuzespannend vond.

Het beeld van zijn lijf, zijn naaktheid, dat ineens krachtig binnenzeilt, probeer ik te verdringen. Mijn moeder roept dat ik moet opschieten. Dat ik nog een half uurtje heb om op mijn werk te komen. Ik krimp ineen bij de gedachte aan de uren die komen. Het volle terras. De hele dag rennen. De hete zon buiten. Ik kan me niet afmelden. Onmogelijk. Dat kost me mijn zomerbaantje. Waarom heb ik zo ontzettend stom gedaan? Hij dacht dat ik ‘rijper’ was, zei hij na een paar mislukte aanmoedigingen. Rijper?

Zeventien ben ik. En zo bleu als wat. Maar ja, stoer doen hè. Meedoen. Rijper… Het woord stuitert na in mijn hoofd. Net als de kater. Mijn moeder moest eens weten hoe ellendig ik me voel. Moet ik dit vertellen? En wat dan precies? Nee, besluit ik met een gevoel vol schaamte. Ik ben toch zelf meegegaan. Het is mijn eigen schuld dat dit gebeurd is. Ik heb de verkeerde signalen staan afgeven. Straks wordt mijn vader nog boos op hem. Dan sta ik helemáál voor paal...

Lijkbleek en zwaar beroerd bezoek ik de hele dag zo veel mogelijk de wc. Ik ben bang dat hij misschien zomaar langs zal lopen enkrimp ineen bij de gedachte alleen al. Wat moet ik dan doen? Wat moet ik zeggen? Hij zal me nu wel een suffe trut vinden. Na de derde foute bestelling en een snauw van mijn baas, barst ik in huilen uit en word naar huis gestuurd. Steeds weer duikt zijn opengeritste broek op in mijn gedachten. Steeds opnieuw zie ik voor me hoe ik mezelf in die draaiende kamer nog iets van een houding probeer te geven. En hoe hard de ontnuchtering kwam. Mijn leraar, geliefd bij alle meiden, zat daar ineens in al zijn naaktheid. En ik vond hem walgelijk. ‘Was het druk? Laat geworden? En waren er nou nog leraren gekomen naar het feest?’, vraagt mijn vader. ‘Toch wel leuk dat ze een beetje meedoen op zo’n avond, vind je niet?’

Interview: Denise Hoogland. Bron: Joop. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden