Column Sylvia Beeld Libelle
Column SylviaBeeld Libelle

Column

Sylvia Witteman: “’Jij bent niet goed bij je hoofd’, beweerde mijn zus”

Sylvia Witteman (55) is getrouwd, heeft een dochter (23), twee zoons (19 en 17) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar zus.

Mijn zus is een mazzelaar, want zij heeft een datsja in Brabant. Ik ben ook een mazzelaar, want ik mag daar zo vaak komen als ik wil. Mijn zus en ik vervelen ons nooit. Wij lijken heel erg op elkaar en hebben gezamenlijke hobby’s: obscure kerkhoven bezoeken, konijntjes aaien bij de kinderboerderij, lange gesprekken voeren met de poes en koken.

Dunschiller

“Laten we asperges eten”, zei ik toen we samen in de landwinkel stonden. “Ik zal ze wel schillen. Heb jij een behoorlijke dunschiller?” Ja, mijn zus had de beste dunschiller die er bestond, beweerde ze. Mooi zo, want met een goeie dunschiller schil ik in vijf minuten een kilo asperges. “Hier”, zei ze even later in haar keukentje, en drukte me de ‘beste dunschiller die er bestond’ in handen.

Verticaal(!)

Het bleek een verticale. Een ver-ti-ca-le dunschiller! “Dat kan nooit een goeie dunschiller zijn, want een goeie dunschiller is uiteraard horizontaal”, berispte ik mijn zus. “Ik kan helemaal niks met een verticale dunschiller, wie koopt nou zo’n ding?” “Je bent niet goed bij je hoofd”, antwoordde ze. “Maar goed, ik heb hier nóg een dunschiller. Oók een heel goeie, en horizontaal. Hier.” Ik pakte de dunschiller en zette hem op een asperge. Het bleek de ellendigste dunschiller ooit. Nog geen schilfertje kreeg ik van de asperge af. “Wat een bot kreng is dat”, klaagde ik. Met weemoed dacht ik aan die van mij, thuis: een juweel van een dunschiller.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden