null Beeld

Sylvia Witteman @ keukentafel

Als je, zoals journalist Sylvia Witteman, thuis werkt en drie schoolgaande kinderen hebt, gebeurt er op een dag van alles. Vandaag: Sylvia verstopt eten.

Redactie Libelle.nl

09.58 uur

Alle kinderen slapen nog, dat is het voordeel van zo’n kerstvakantie. Nu kan ik op mijn gemak koffiedrinken en ontbijten. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet: met drie tieners in huis is alles de hele tijd óp. Het brood. Het beleg (en dan vooral het lekkere beleg, zoals rosbief, ossenworst, oude kaas of kip: de pindakaas gaat weken mee). Melk, koffiecapsules, sinaasappelsap, mandarijntjes, bananen, cornflakes en ontbijtkoek; ik kan aanslepen wat ik wil, het is dezelfde dag nog op. En dat zijn dan alleen nog maar de ontbijtspullen. Over chips, cola en koekjes heb ik het nog niet eens gehad.

10.05 uur

Ja, wat moet je dan? Ik ben natuurlijk niet te gierig om voldoende eten in huis te halen, maar ik heb maar twee handen, en we wonen in een bovenhuis. Als ze, zelfs in de vakantie, te lui zijn om wat extra boodschappen te halen, zou dat niet míjn probleem moeten zijn, maar van mijn kinderen. Ik heb er iets op gevonden: ik verstop eten. Het klinkt zielig, maar er zit niets anders op.

10.10 uur

Eens even kijken, een handjevol koffiecapsules in de boekenkast achter de dikke Van Dale (daar kijken ze nooit), een Italiaanse bol in mijn theedoekenlaatje, een ossenworstje helemaal achter in de koelkast, verscholen achter de pot augurken, twee mandarijntjes in de zoutpot bij het keukenraam. Zo, ik heb mijn ontbijtje bij elkaar gesprokkeld. Hé, wat ligt daar onder de broodtrommel?

10.11 uur

Een reep hazelnootchocolade. Onder de broodtrommel. Die heb ík daar niet neergelegd. En wat zie ik daar uit mijn rijstkoker piepen?

10.12 uur

Een zak paprikachips. In mijn rijstkoker. Wacht eens even. Wat is hier aan de hand?

11.05 uur

Mijn oudste zoon komt uit bed. Met dichte ogen van de slaap begint hij in de koelkast te grabbelen en haalt er een vuist vol opgerolde pannenkoeken weer uit. Eh, pannenkoeken? Die waren gistermiddag toch schoon opgegaan?

11.18 uur

Mijn dochter komt de trap af. Ze haalt wat speculaasjes uit de zak van haar kamerjas. Achter haar zie ik mijn jongste zoontje met een halfvolle fles cola achter zijn rug. "Mama, is er nog ham?", vraagt mijn oudste zoon met volle mond. "Waarom is hier altijd alles op?"

11.19 uur

Dit moet afgelopen zijn. Ik duw mijn zoon weg voor de koelkast, recht mijn rug, en zeg ferm: "Zeg, luie termieten, ik ben het zat om altijd als enige met boodschappen te slepen. Weten jullie dat ik hier mijn eten moet verstoppen om niet te verhongeren? Dat is toch een schande?"

11.19 uur

"Geeft niks hoor mam", zegt mijn jongste trouwhartig. "Helemaal geen schande. Wij doen het ook."

Sylvia Witteman (48), getrouwd, heeft een dochter (16), twee zoons (13 en 10), een achterlijke kat Lola (5) en een (soms lastige) vader en moeder. Sylvia werkt thuis, min of meer fulltime, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden