Tessel Beeld Libelle
TesselBeeld Libelle

PREMIUM

Tessel: “Die jongen heeft rare ideeën over de rolverdeling tussen man en vrouw”

TesselLibelle

De zon zakt in rap tempo in zee en meteen is het kil. Ik vraag om dekens en twee glazen wijn bij het meisje dat ons bedient. “Wil je ook wat frieten?”, vraag ik aan Julie.

Stuurs schudt ze van nee. Ik probeer haar gesloten gezicht te lezen, tot ze geïrriteerd wegkijkt. “Echt mam”, zegt ze stuurs. “Er is niks aan de hand.”

“Maar je kijk niet als iemand die stralend verliefd is”, zeg ik voorzichtig. “Zitten jullie in je je zes-maanden-itch?”’ Juul neemt een slok. “Misschien toch iets eten”, zegt ze.

We bestellen salades en frieten en ploffen binnen neer op een bank bij het haardvuur. We bestellen nog een glas. Dan komt Julie los. Ze vertelt over Niels en het nest waaruit hij komt. Hij is zo’n beetje door zijn oma opgevoed omdat zijn moeder in een restaurant werkte. “Die vrouwen adoreren hem. En hij laat dat zich lekker aanleunen. Van mij verwacht hij ook dat ik kook en voor hem zorg.” Niels heeft zijn studie niet afgemaakt en werkt als kok in de horeca. Zijn grote droom is later om een eigen zaak te beginnen. Ik heb hem nu twee of drie keer gezien en ik vind het best een aardige jongen, ook al is hij wat harkerig en verlegen. Alleen als je vraagt naar zijn grootste hobby, vliegtuigspotting, krijg je de kleinste details te horen. Ik vermoed dat hij ergens op het autismespectrum zweeft. Maar toen ik dat opperde tegen de meisjes, werd ik vierkant uitgelachen. “Niet iedereen stelt zoveel vragen als jij mam, maar dat betekent nog niet dat je autistisch bent!”

Julie vertelt dat hij op de bank gaat liggen met zijn telefoon als ze samen zijn bij haar. Ze heeft dan de boodschappen gedaan en kookt voor hem en doet daarna de afwas. Dat vindt hij heel normaal, omdat hij al de hele week in de restaurantkeuken staat te buffelen. “Gisteren vertelde hij dat later, als hij een gezin gaat stichten, zijn vrouw de kinderen moet gaan doen. Dat is de natuurlijke gang van zaken, vindt hij. Hij verdient het geld, en de vrouw zit thuis.” Juul studeert psychologie en ze wil later haar eigen praktijk voor kinderen. Geen haar op haar hoofd die erover piekert om straks huisvrouw te worden.

Zo heb ik ze ook niet opgevoed. Altijd je eigen broek ophouden, is de boodschap die ik ze van kleins af aan heb meegegeven. Zorg voor je eigen inkomen, en deel de zorgtaken. Ik heb ze meermalen verteld hoe trots ik was dat ik na de scheiding het huis niet hoefde te verkopen en naar een rottig flatje moest verhuizen, zoals zoveel vrouwen. Ik zie me nog zitten bij de bank, bij zo’n man die minzaam tegen me zei: “Tja, mevrouw. U wilt uw man uitkopen en in uw eentje de hypotheek betalen? Dat moet natuurlijk wel kunnen met uw inkomen...” Dat die bankman bleekjes wegtrok toen ik hem toen mijn loonstrookje overhandigde. Dat dat kleine vrouwtje meer verdiende dan hij, dat had hij natuurlijk nooit verwacht. Dat was een moment van heerlijke triomf in die verder afschuwelijke periode waarin we over geld en kinderen en bezoekregelingen moesten praten en we steeds grimmiger tegenover elkaar kwamen te staan. Ik kan het zélf, dacht ik elke avond wanneer ik me onder het dekbed oprolde en mezelf warm probeerde te krijgen.

En nu zit ik tegenover mijn oudste die verliefd is geworden op een jongen met rare Thierry Baudet-achtige ideeën over de rolverdeling tussen man en vrouw.

“Weet je Juul”, zei ik troostend. “Je moet nog helemaal niet piekeren over al die dingen. Jullie zijn 22 en 24, een gezin stichten is nog zo’n ver-van-je-bed-show. Kijk eerst maar eens rustig of jullie bij elkaar passen en of het werkt tussen jullie twee. Maar beloof mezelf een ding: níét jezelf wegcijferen of verloochenen. Niet kost wat kost hem willen behagen. Want ik ken je, je bent veel te lief voor deze wereld.”

Bron: XXX

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden