Tessel Beeld Libelle
TesselBeeld Libelle

PREMIUMTessel

Tessel: “Wat me vooral dwarszit, is dat we met verwijten uit elkaar zijn gegaan”

Nu Arne officieel uit Tessels leven is, kan ze weer vol overtuiging op zoek naar een nieuwe liefde. Maar wil ze dat wel?

RedactieLibelle

Voor het eerst in lange tijd heb ik geen mannenproject. Ja, Pieter, maar die is ver weg, en momenteel niet scheutig met appjes. Ook Arne laat niks meer van zich horen en ik twijfel of ik contact met hem moet opnemen. Hij lijkt me nogal van het wrokkige soort en ik heb helemaal geen zin in nóg een confrontatie. Maar nu de yogalessen weer zijn begonnen zal ik hem ongetwijfeld tegenkomen en dat kan pijnlijke situaties opleveren, downward facing dog op onze yogamatjes.

Goede verstandhouding

Wat me vooral dwarszit is dat we met verwijten uit elkaar zijn gegaan en we nooit een en ander hebben uitgesproken. Ik houd daar niet van, ik ben het liefst goed met al mijn exen. Mijn vrienden verwonderen zich daar weleens over, dat ik zo graag een goede verstandhouding met ze wil hebben. “Ooit hebben we van elkaar gehouden,” zeg ik dan. “Waarom zou je elkaar dan nu haten? Tenzij je lichamelijk of geestelijk bent mishandeld.”

Op mijn vijftigste verjaardag waren er tot hilariteit van de gasten vijf exen en er werd gegrapt dat er wel een groepsportret gemaakt kon worden. Maar ik vond het fijn, al die mannen die me ooit dierbaar waren, bij elkaar. Dat ik zo graag vrienden wil blijven met oude geliefdes, heeft alles te maken met Thomas, de vader van Julie en Doris, zo heb ik weleens uitgevogeld samen met mijn therapeut Astrid. De scheiding van hem was uiterst verdrietig, pijnlijk en ingewikkeld. Ingewikkelder dan hij ooit voor mogelijk had gehouden, vertelde hij me eens. ‘Ik wist dat ik bij je weg wilde, maar dat het zo moeilijk zou zijn, heb ik onderschat.’

Voordeur

We waren al bij elkaar sinds ons achttiende, en zijn samen volwassen geworden. We bleken met al onze vezels verstrengeld en om zich rigoureus los te kunnen scheuren wilde hij zo min mogelijk met me te maken hebben. Als hij de meisjes thuisbracht na een weekend kwam hij het liefst niet verder dan de voordeur. Alleen als hij er écht niet onderuit kon, als we iets moesten bespreken of de verjaardag van een van de dochters samen vierden, kwam hij binnen voor een kopje koffie.

Dan zat hij op het puntje van zijn stoel, klaar om te vluchten. Ik vond dat verschrikkelijk. Scheiden doet al zo’n pijn. Een ex die je behandelt alsof je een besmettelijke ziekte hebt, maakt het nog eens honderd keer moeilijker. Ik verweet hem dat hij me demoniseerde en een heks van me maakte. Hij zei vervolgens dat ik altijd het conflict zocht en dat hij daar geen zin in had. Waardoor ik uit machteloosheid nóg bozer werd. De kinderen, kleuters nog, leden onder de kille relatie tussen hun ouders. Later, toen ze allebei in therapie gingen om de scheiding te verwerken, zeiden ze dat dat het ergst was geweest: het loyaliteitsconflict, het gevoel partij te moeten kiezen tussen papa en mama. Ik beschouw het nog steeds als de grootste mislukking in mijn leven, dat wij de scheiding niet voor ze hebben kunnen verzachten.

Lief

Uit die tijd stamt ook het verlangen om mijn exen te laten zien dat ik heus geen heks ben. “Een beetje vreemd, vind je niet?” had Astrid opgemerkt. “Zelfs na een breuk wil je dat ze je lief blijven vinden.” En dát had volgens haar weer te maken met mijn moeder en vader en een onveilige jeugd… Enfin.

Terug naar Arne. Hij en ik hebben niet eens een relatie gehad; voordat er maar iets tussen ons kon opbloeien, had ik het mes erin gezet. Maar zelfs met hem wil ik een harmonieuze afloop. Dus app ik hem. Dat ik nog een boek van hem heb. Dat ik dat graag wil teruggeven en ook nog een en ander wil uitpraten. Ik zie al snel dat hij mijn berichtje heeft gelezen. Maar hij antwoordt niet. Ook in de week die volgt laat hij niks horen. En dat zint me niet.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden