Teveel fijnstof in Nederlandse huishoudens: zó verbeter je de luchtkwaliteit
Met al dat thuiswerken willen we het binnen zo gezellig mogelijk maken. Kaarsjes aan en de verwarming hoog voor een behaaglijk sfeertje. Maar dat is helemaal niet goed voor de luchtkwaliteit: in vele Nederlandse huishoudens blijkt teveel fijnstof aanwezig.
Dat meldt Volkskrant woensdag naar aanleiding van een steekproef van TNO, de Nederlandse organisatie voor Toegepast Wetenschappelijk Onderzoek.
Te hoge concentratie fijnstof
Na de steekproef van het TNO bleek dat er in 15 procent van de Nederlandse huishoudens een te hoge concentratie fijnstof is aangetroffen. Deze concentratie ligt boven het jaargemiddelde hoeveelheid fijnstof dat de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. En dat kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid, want de fijnstofdeeltjes kunnen je longen binnendringen, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.
Boosdoeners
Piet Jacobs van TNO noemt de grootste boosdoeners voor deze slechte luchtkwaliteit in Nederlandse huizen het branden van kaarsen en wokken op hoog vuur zonder goede ventilatie. Andere factoren die meespelen zijn volgens Emeritus hoogleraar milieu-epidemiologie Bert Brunekreef onder andere vocht en schimmels, huisstofmijten, koolstofmonoxide en stikstofoxiden van apparatuur dat op gas gestookt wordt.
Luchtkwaliteit verbeteren
Gelukkig zijn er tal van dingen die je kunt doen om de luchtkwaliteit in huis te verbeten:
- Haal luchtzuiverende planten in huis. Hieronder vallen onder andere de Goudpalm, Blauwvaren, Monstera, Calathea en de Rubberplant.
- Pas op met luchtverfrissers, deze kunnen met hun lekkere geur de luchtkwaliteit namelijk verslechteren. Kies liever voor sprays zonder chemische middelen, gemaakt van natuurlijke ingrediënten.
- Ben je aan het wokken op hoog vuur? Zet dan altijd de afzuigkap aan en open het liefst ook een raam, om de luchtkwaliteit goed te houden.
- Uit meerdere onderzoeken blijkt dat geurkaarsen en wierook ook niet goed zijn voor de gezondheid. Brand deze dus met mate, of kies voor 'kaarsen' met led-lichtjes.
- Pas op voor schimmels, want deze verslechteren de luchtkwaliteit in rap tempo. Houd vochtige plekken zoals de badkamer daarom goed in de gaten, zodat je het ontstaan van schimmels kunt voorkomen.
- Lucht je huis iedere dag eventjes goed door, ondank de koudere temperaturen buiten. Dat kan al een groot verschil maken.
Groen in huis kan al een groot verschil maken, en het maakt je huis óók nog eens een stuk gezelliger. Deze set bevat 5 luchtzuiverende planten:
Bron: Volkskrant. Actief wonen. Beeld: iStock