null Beeld

PREMIUMBN'ers over hun dierbaarste bezit

Tim den Besten: “Met dit schilderij heb ik altijd een stukje Rotterdam bij me”

Nu programmamaker Tim den Besten (34) terug is in Amsterdam, herinnert een modern schilderij hem aan zijn tijd in die andere stad: Rotterdam.

Redactie

“Op mijn dertigste woonde ik met een groep vrienden in een huis in het centrum van Amsterdam. Ik werd gék van de bovenburen en de drukte in de straat en besloot: nu is het tijd om te verhuizen naar een grotemensenhuis. Omdat ik destijds een vriend had in Rotterdam, leek het me een leuk idee om terug te gaan naar de stad waar ik ben geboren. Ik vond een geweldig appartement in een woontoren met vierenveertig verdiepingen. Gloednieuw, modern en met uitzicht op de Erasmusbrug en Hotel New York. Beneden in het gebouw waren zelfs een zwembad en een sauna. Het was allemaal even prachtig, maar toch lukte het niet om er mijn thuis van te maken. Het was te koel, te leeg, te steriel. En als de zon scheen was het uitzicht inderdaad fenomenaal, maar op bewolkte dagen was het alsof je in een pak watten zat. Ik ben een huismus en vond de lockdown eigenlijk best wel leuk, maar als ik eraan denk dat ik daar nog had gewoond...

null Beeld
null Beeld

Die verhuizing was dus een beetje dom, maar ik ben er daardoor wel achter wat ik wél echt leuk vind: een warm, oud huis met een grote boom voor de deur. Dat heb ik gevonden in Amsterdam, de stad die toch het best bij me past. Wel heb ik een stukje Rotterdam meegenomen. Ik huur een paar schilderijen van de Rotterdamse Kunstuitleen. Deze kunstwerken kun je, net als boeken in de bibliotheek, huren en omwisselen als je weer iets anders aan de muur wil. Een van de schilderijen is een abstract werk van een Rotterdamse schilder. Ik vond het meteen mooi. Het doet me denken aan een controlekamer met allerlei knopjes, of aan een computerspel. Bij de kunstuitleen mag je schilderijen zo lang lenen als je zelf wil en dat is maar goed ook, want we zijn inmiddels jaren verder. Het voelt eigenlijk alsof het al echt van mij is.”

Het huis van mijn jeugd
“Een oud, diep huis in een jarentachtigsfeer. Als ik aan mijn ouderlijk huis denk, zie ik de stenen plantenbak met tegeltjes voor me. Die was eigenlijk voor buiten, maar stond bij ons in de woonkamer.”

Huidige woonplaats
“Ik woon samen met een vriend in de binnenstad van Amsterdam.”

Mijn huis
“De inrichting is modern, maar gezellig. Het is een lief huis.”

Liefde voor interieur
“Als ik nu een huis zou kopen, zou ik wel een moodboard maken.”

Favoriete plek in huis
“Mijn bed. Al ben ik ook heel blij met ons dakterras. Vanaf een uur of drie kun je daar heerlijk in de zon zitten. En als je in de woonkamer de ramen openzet, is het net alsof je buiten bent.”

Droomhuis
“Een verdieping in een grachtenpand in Amsterdam zou ik wel heel mooi vinden. Zolang het maar geen nieuwbouwhuis is!”

  • Tim den Besten (Rotterdam, 1987) is presentator, documentairemaker en schrijver. Hij is onder meer bekend van Oudtopia, Tims ^ Tent en Super Stream Me. In 2020 maakte hij samen met Nicolaas Veul het programma 100 dagen voor de klas, waarin het duo stage liep op een middelbare school. Vanaf 21 oktober start bij de VPRO hun nieuwe serie: 100 dagen in je hoofd, waarvoor ze zich onderdompelen in de wereld van de psychiatrie.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden