null Beeld

Tineke Schouten gaat voor the American dream

Tineke Schouten (60) staat op de planken met haar 22ste (!) onewomanshow 'Gewoon doen', waarin ze the American dream achterna gaat. Ze kwam op het idee tijdens een vakantie in Miami, waar ze vijf keer per jaar op bezoek gaat bij haar dochter en drie kleinkinderen.

Helene van Santen

Ben je zo dol op Amerika?

"Ik ga al dertig jaar lang zo'n vier à vijf keer per jaar naar Miami. Veel van mijn familieleden wonen daar, onder wie mijn zusje en mijn jongste dochter en haar drie kindjes. Ik ga dus vaak even op en neer. Mijn vorige show ging over de economische crisis. In Amerika merk ik dat ze altijd een paar jaar voorlopen op ons: ze klagen niet meer over de crisis, maar zijn alweer aan het opbouwen. Amerikanen zijn doorzetters, ze zetten hun schouders eronder en gaan er tegenaan! Die mentaliteit wilde ik meenemen in mijn nieuwe show."

Wat betekent the American dream voor jou?

"Mijn zwager is een goed voorbeeld. Hij werkte als schoenontwerper toen de crisis uitbrak. Op zijn 65ste heeft hij een carrièreswitch gemaakt en is hij makelaar geworden. Hij is inmiddels 72 en verkoopt nu winkelcentra."

Lijkt jouw eigen leven ook op the American dream?

"Ik ben heel erg blij met hoe mijn carrière loopt, maar het is keihard werken hoor. Ik maak iedere twee jaar een nieuwe show. Toch vind ik het elke avond nog even leuk om op het podium te staan. Maar het belangrijkste is mijn familie: mijn twee prachtige dochters en drie kleinkinderen."

Wat is je favoriete typetje uit je show?

"Jill, de tante van Jennifer Lopez. Zij is de coach die me heeft geholpen met het neerzetten van mijn Amerikaanse show. Het is een opgewekte type, erg leuk om te spelen. Ze valt namelijk ook enorm door de mand: ze heeft een snuifje nodig om al haar werk aan te kunnen..."

Je bent inmiddels 60 jaar en hebt al 22 onewomanshows op je naam staan. Denk je weleens aan stoppen?

"Nee, ik voel me nog precies hetzelfde als vijf jaar geleden. De tijd vliegt. Als ik 's zomers vrij ben, voel ik me veel ouder. Als ik werk, heb ik veel jonge mensen om me heen en lach ik veel. Werken houdt me fit."

Tineke Schouten toert t/m juni met haar voorstelling Gewoon doen! door het hele land. Kijk voor het speelschema op www.tinekeschouten.tv.

Fotografie: Roy Beusker

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden