null Beeld

Topy (53): “’s Avonds zat-ie op zijn kamer, omringd door opladers en lege frisdrankflessen”

Topy van de Kant (53) heeft 2 kinderen. Haar jongste (adoptie)zoon Kyo (20) was jarenlang gameverslaafd.

Online redactie Libelle

"Op een avond keek ik naar het tv-programma Verslaafd, waarin een gameverslaafde jongen centraal stond. Ik herkende al het gedrag van die jongen bij mijn zoon Kyo en opeens viel het kwartje. Ik had niet eerder in de gaten dat mijn zoon verslaafd was aan gamen, al had ik wel door dat het niet goed met hem ging. Kyo begon vreemd gedrag te vertonen toen zijn vader en ik gingen scheiden. Hij bracht steeds meer tijd door op zijn kamer, verzorgde zich slecht, hield zich niet aan afspraken, schreeuwde tegen ons en keek niemand meer recht in de ogen aan. Ik kon nooit van hem op aan, hij loog over de kleinste dingen."

Liegen

"Naar school ging hij nog wel en hij tafeltenniste ook fanatiek, maar vriendschappen waren vluchtig en hij was veel alleen. Na de scheiding stond ik er alleen voor. Ik had in die periode 2 banen, dus ik was niet voortdurend thuis om hem in de gaten te houden. Als ik dan ’s avonds thuiskwam, trof ik hem vaak op zijn kamer aan, omringd door opladers, telefoon, laptop, lege frisdrankflessen en beschimmeld brood. Hij trok zich terug in zijn eigen wereldje en was vooral op zichzelf gericht. Empathie voor anderen bestond niet meer, alles draaide om hem. Hij loog om onder dingen uit te komen of om iets voor elkaar te krijgen. Dan zei hij dat hij de hond had uitgelaten, maar dan wist ik dat het niet waar was, omdat ze in huis had geplast. Als Kyo echt iets wil, vindt hij een manier om zijn zin te krijgen. Hij verzon soms de meest absurde verhalen, gewoon om aandacht te trekken. Dat hij in het ziekenhuis was geslagen, of dat hij iemand voor de trein had zien springen."

"IK WAS ME ER TOTAAL NIET VAN BEWUST DAT GAMEN ZO VERSLAVEND IS"

Yes We Can Clinics

"De situatie thuis voelde onveilig. Ik was voortdurend bezig met achterhalen wat wel en niet waar was en er was veel ruzie. Het was zo verdrietig allemaal. Als ik met Kyo probeerde te praten over zijn gedrag, of het wel goed met hem ging en hoe hij zich voelde, zei hij op alles: ‘Weet ik niet.’ Hij kon niet meer bij zijn gevoel komen. Na het zien van het televisieprogramma heb ik contact opgenomen met Yes We Can Clinics, een jeugdkliniek voor jongeren met gedragsstoornissen en verslavingsproblematiek. Jongeren worden tijdens een 10 weken durend programma in de Ardennen geholpen. Zijn vader en ik hadden al eerder hulp gezocht bij een jeugdzorginstantie, maar die vonden vooral dat wij, als ouders, anders met Kyo moesten omgaan. Hij leidde de hulpverleners altijd om de tuin, wat typerend is voor verslaafden, weten we nu. Ook tijdens het gesprek bij Yes We Can Clinics stelde hij alles mooier voor dan het was en manipuleerde hij het gesprek door met de hulpverleners mee te praten en opeens verstandige dingen te zeggen. Ik bracht ze later op de hoogte van mijn zorgen en legde uit dat dit is wat hij doet. Zij namen mij en Kyo’s probleem gelukkig wél serieus. Dat voelde als een enorme opluchting."

Leren los laten

"Ik was me er totaal niet van bewust hoe gevaarlijk gamen eigenlijk is, het is net zo verslavend als alcohol of drugs. Dat Kyo gamede wist ik natuurlijk wel, maar niet dat hij nachten doorging. Als ouder heb je vaak niet in de gaten hoe vindingrijk kinderen kunnen zijn als ze willen gamen. Kyo moet nu zijn telefoon inleveren om 9 uur ‘s avonds, de wifi wordt dan uitgeschakeld en op zijn kamer heeft hij geen computer meer. Kyo is van het gamen af, maar het verslavingsgedrag vertoont hij nog steeds. Het kost tijd om daar vanaf te komen. Gelukkig gaat het beter met Kyo. Hij is opener en praat makkelijker over zijn gevoelens. Ik moet leren om hem los te laten, hem niet steeds willen redden en duidelijk mijn grenzen aangeven. Dat vind ik niet makkelijk, ook omdat zijn vader en ik niet altijd op één lijn zitten. Kyo mag wat meer bij zijn vader dan bij mij."

Leuk en onbezorgd leven

"Wat ik heb geleerd, is dat je door liefde verslaving juist in stand kan houden. Kyo moet leren om zijn eigen fouten te maken en daar van te leren. Hij gaat nu voor het eerst op vakantie met een groep vrienden, dat vind ik spannend, maar tegelijkertijd ook heel fijn. Een leuk en onbezorgd leven is wat ik hem het meeste gun."

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

De moeder-zoonrelatie tussen Topy en zoon Kyo is nu weer goed. De band tussen moeder Claudia (49) en haar zoon Dirk (18) lijkt vanzelfsprekend, maar dat is-ie niet.

Interview: Sara Luijters. Beeld: privébezit Topy van de Kant.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden