null Beeld

TV-column: Beatrice de Graaf is het lichtpuntje in donkere tijden

Iedere week selecteert Libelle’s Helene een tv-vrouw van de week. Deze week: Beatrice de Graaf. 

Helene van Santen

De afgelopen weken werd het nieuws maar door één ding gedomineerd: terreurdreiging. Deze week was de Belgische hoofdstad Brussel die op slot ging, hét gesprek van de dag in alle talkshows. Want wat betekende dit voor de dreiging in ons land? Om antwoord op die vraag te geven, deden veel programma's een beroep op één vrouw: terrorisme-expert Beatrice de Graaf.

De hoogleraar draait al wat jaartjes mee in de mediawereld, maar ik ontdekte haar pas toen ze vorig jaar te gast was in Zomergasten. Die aflevering had van mij wel 6 uur mogen duren, in plaats van de helft. Haar eigen levensverhaal bleek minstens zo fascinerend als haar kennis: hoe een meisje uit Putten, middenin de bible belt, erin slaagde de bekendste terrorismedeskundige van Nederland te worden.

Want dat is ze: deze week leek Beatrice wel in élk nieuwsprogramma voorbij te komen, ze was trending topic op Twitter, ze schreef artikelen en er werden artikelen over háár geschreven. We kunnen gerust stellen dat het de week van Beatrice was. Hoewel ik het normaal gesproken vervelend vind om steeds maar dezelfde gezichten bij De wereld draait door, Pauw en RTL Late Night te zien, snap ik maar al te goed dat het nummer van Beatrice bovenaan het favorietenlijstje in de mobiele telefoons van de talkshowredacteuren staat. Ze heeft ontzettend veel kennis in huis en weet dat allemaal uit te leggen in normale-mensen-taal. Bovendien is ze een vlotte spreker, en dat maakt haar een ideale gast voor de talkshows.

Maar het allerfijnst van Beatrice vind ik: ook al praat ze over terreur en allerlei onheil dat ons wel of niet te wachten staat, toch straalt ze hoop en zelfs iets rustgevends uit. Ze biedt namelijk oplossingen. Ik hoop altijd maar dat de autoriteiten in ons land aantekeningen maken als zij aan het woord is, want die vrouw wéét waar ze het over heeft. Beatrice is het lichtpuntje in deze donkere tijden.

PS: Ik ben niet de enige die fan is van Beatrice:

null Beeld


Helene van Santen (34) is online redacteur bij Libelle en een echte tv-junk. Elke week geeft ze haar ongezouten mening over wat haar opviel op de kijkbuis en selecteert ze een vrouw van de week. Lees ook haar andere columns.

Bron: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden