null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Uitgewerkt? Pensioen komt voor velen later dan verwacht

Weet jij precies tot welke leeftijd jij moet werken? Het is misschien een slim idee om dat nog eens dubbel te checken, want de meeste mensen schatten hun pensioenleeftijd verkeerd in.

Kirsten BloemenGetty Images/iStockphoto

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

Onvrede

Over het algemeen denken mensen vaak dat ze 2 tot 3 jaar eerder kunnen stoppen dan dat ze daadwerkelijk mogen. Hoe dat komt? “Mensen die nu op hun pensioenoverzicht kijken, zien dat de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden is", vertelt Kène Henkens, onderzoeker van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut, tegen AD. De pensioenleeftijd schuift al jaren op, maar de meeste mensen hebben geen idee met hoeveel jaar of hoe snel.

“Mensen onthouden die eerste leeftijd. Als ze er later achterkomen dat de AOW-leeftijd weer verder is gestegen, is dat vaak een onaangename verrassing.” Wanneer ze 5 jaar voor hun pensioen te horen krijgen wanneer ze precies met pensioen gaan, worden mensen daarom vaak teleurgesteld of boos.

AOW-regeling

De AOW-leeftijd is nu zo geregeld, dat hoe ouder we worden, hoe langer we door moeten werken. Het gaat dus hand in hand met onze levensverwachting. Mensen die nu begin 20 zijn, zullen naar verwachting tot hun 73ste moeten doorwerken.

Onderzoeker Kène is het niet eens met deze regeling, hij wil graag een ander systeem. “Laat die AOW-leeftijd bijvoorbeeld elk jaar met een maand stijgen. Of geef duidelijke grenzen aan: in 2030 is de AOW-leeftijd zo hoog en in 2040 zo hoog. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden