null Beeld

Vaatdoekje in de magnetron? Jazeker!

Hygiëne is belangrijk want het voorkomt dat we ziek worden. Maar soms is het moeilijk te zien wat nu schoon of vies is. Zoals die uitgespoelde vaatdoek, een toetsenbord of een snijplank. Met deze zes tips zorg je voor een hygiënische leefomgeving.

Vera Klandermans
  • Vaatdoek in magnetron

Het keukendoekje is een van de grootste 'gevaren' op het aanrecht. Binnen de kortste keren krioelt het doekje van de bacteriën. Terwijl je denkt het aanrecht met het doekje even goed schoon te poetsen, worden de bacteriën juist over het keukenblad verspreid. Een makkelijke oplossing voor het probleem: doe het vaatdoekje in de magnetron! Onderzoekers van de universiteit van Florida ontdekten dat na twee minuten 99% van de bacteriën in het doekje zijn gedood. In de magnetron worden bacteriën als salmonella en E. coli makkelijk om zeep geholpen.

  • Voorkom kruisbesmetting

Bacteriën op rauw vlees, en dan met name kip, zijn de oorzaak van veel voedselinfecties. Houd hier met het koken zorgvuldig rekening mee. Snijd dus niet na de kip de groente voor de rauwkostsalade op dezelfde plank. Omdat de salade niet meer wordt verhit, kunnen hierin allerlei ziekmakende bacteriën terechtkomen.

  • Hond voorkomt allergie

Voorkomen dat je kind een allergie krijgt? Neem een hond in huis! Kinderen die van jongs af aan opgroeien met een hond, zijn veel minder gevoelig voor allergieën dan andere kinderen. Dat blijkt uit Duits onderzoek. Onderzoekers volgden 6 jaar lang 9.000 kinderen en ontdekten dat opgroeien met een huisdier het immuunsysteem minder gevoelig maakt voor allergieën als astma, hooikoorts en eczeem. Een hond zou precies voor genoeg viezigheid van de juiste soort zorgen.

  • Droog je handen na het wassen

Vrijwel iedereen weet dat goed handen wassen belangrijk is. Maar dat geldt ook voor het drogen. Bacteriën zijn gek op vocht en dus ook op vochtige handen. Wie natte handen heeft, draagt maar liefst 500 keer meer bacteriën over dan iemand met droge handen. Afdrogen dus! Hoe? Een handdoek die al tig keer is gebruikt en nat aanvoelt, is niet aan te raden. Die zit waarschijnlijk zelf vol met bacteriën. Papier gebruiken – misschien weer niet zo milieuvriendelijk – is het meest hygiënisch, zo blijkt uit onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR).

  • Houd je werkplek schoon

Doen we er thuis van alles aan om de boel goed schoon te houden, dreigen we ziek te worden op kantoor. Veel werkplekken zitten namelijk onder de bacteriën, zo bleek ooit uit onderzoek van Viking, een leverancier van kantoorartikelen. Bureaus, toetsenborden en telefoons zijn een bron van ziektekiemen. In tweederde van de gevallen werden bacteriën aangetroffen en tussen sommige toetsen werden zelfs schimmels gevonden. Werknemers bleken zich nergens van bewust te zijn. Ook hier is de oplossing: vaak handenwassen. Helemaal als er gewerkt wordt met flexplekken.

  • Kijk uit met openbare toiletten

Veel mensen gaan het liefst thuis naar de wc. En zo gek is dat niet. De kans op een vies openbaar toilet is maar liefst 62%, zo blijkt uit een Nationaal Toiletonderzoek. De toiletten bevatten te veel bacteriën en zijn dus onhygiënisch. Met name wc's in warenhuizen, bouwmarkten en tuincentra zijn erg vies. Daarbij spant de wc-bril de kroon, maar ook met de spoelknoppen is het vaak slecht gesteld. Opletten dus en vooral niet op de bril gaan zitten!

Beeld: fotolemaire.nl, René Gonkel

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden