null Beeld

Vakantieherinneringen

Ik kan door het horen van een bepaald liedje bijvoorbeeld in gedachten weer teruggaan naar het moment waarop ik dat nummer vaak luisterde. Ik heb zelfs bepaalde muziek waar ik alleen maar in de wintermaanden naar luister, omdat daar herinneringen aan koude dagen aan vastzitten. Ernaar luisteren in de zomer, zou gewoon niet kloppen.

Met geuren heb ik het ook heel sterk, het geurtje Le Male van Jean Paul Gaultier doet me denken aan mijn eerste liefde. De geur van de eerste lentedagen herinneren mij aan mijn verjaardagen als kind, omdat ik vroeg in de lente jarig ben.

Maar de fijnste herinneringen zijn toch wel mijn vakantieherinneringen. Met mijn ouders en broer in de auto, op weg naar Zweden, Oostenrijk, Frankijk of Italië. Mijn vaders favoriete muziek op (The Border van America doet me nog altijd denken aan die ene keer in Luxemburg, dat we verdwaald waren en ook echt op zoek naar de grens) en dat mijn broer en ik spelletjes deden op de achterbank. Onderweg een paar keer stoppen op zo’n stinkende parkeerplaats langs de snelweg, om op een picknickkleed een broodje te smeren (het liefst met Unox leverpastei!) en thee te zetten.

Eenmaal op bestemming heerlijk twee weken uitrusten en van de omgeving genieten. Ik krijg spontaan een glimlach op mijn gezicht als ik daaraan terugdenk.

Zulke herinneringen doen iets met je, je zult ze nooit vergeten. Maar waarom alleen maar aan deze momenten denken, terwijl je ook kunt proberen ze te herbeleven?

Toen mijn ouders me dit jaar vroegen om weer een weekje met ze mee naar Frankrijk te gaan (sinds mijn zeventiende ben ik niet meer met mijn ouders op vakantie gegaan), vroeg ik me af of het zo zou zijn als vroeger. Natuurlijk was het anders dan toen, maar ik heb er weer erg van genoten. Zeker van de autorit. De achterbank moest ik dit keer weliswaar delen met de hond, maar mijn vaders muziek knalde uit de boxen en mijn moeder had voor de stops langs de snelweg speciaal voor mij leverpastei meegenomen. Zo zie je maar, blijkbaar hebben mijn ouders precies dezelfde herinneringen als ik!

Tessa Koudijs
Assistent Artdirector i.o

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden