null Beeld

Van deze gewone voorwerpen in huis kun je ziek worden

In de winter is het even extra opletten, want een griepje ligt zo op de loer. Wie niet snotterend en koortsig in bed wil belanden, kan maar beter goed oppassen met deze 9 bronnen van ziektekiemen in je huishouden.

Schoonmaakplatform Helpling zette de meest onhygiënische spullen in huis op een rijtje. Sommige voorwerpen spreken voor zich - maar dat je je contactlenzen beter niet kunt aanraken?

  1. De dweilMet een miljard bacteriën per vierkante centimeter staat de mop stipt op één. Geen wonder: de dweil glijdt over de vloer en dus over stof, haren, restjes eten en ander vuil. Om nog maar te zwijgen over wat ermee gebeurt als je 'm vochtig in de hoek terugzet. Was je dweil dus na ieder gebruik op 60 graden en probeer 'm zo min mogelijk met je handen aan te raken.
  2. ContactlenzenJe zou het niet verwachten maar ook voor je lenzen moet je oppassen. Onderzoekers ontdekten in de ogen van lenzendragers meer dan 5000 bacteriën die daar normaal gesproken niet zouden voorkomen. Hier kun je een ooginfectie door krijgen. Dit komt mede doordat de lenzen altijd vochtig worden gehouden - een broedplaats voor bacteriën.
  3. De kraanZeker die op het toilet. Uit onderzoek blijkt dat de kraan meer dan 2,7 miljoen bacteriën bevat.
  4. De theedoekUit onderzoek blijkt dat 89% van alle theedoeken de e-coli bacterie bevat, plus nog een boel andere bacteriën. Wissel elke 2 a 3 dagen van theedoek en was hem dan op 60 graden. Gebruik daarnaast nooit de theedoek om je handen af te drogen.
  5. Je handtasJe neemt 'm overal mee naartoe, zet 'm op de grond in de bus, trein of op het openbaar toilet. Bah. Er zitten daarom al gauw zo'n 10.000 bacteriën op je tas.
  6. KnuffelsZe lijken zo lief, maar... Eén op de vijf kinderknuffels is nog nooit gewassen. Hierdoor zijn er op80% van alle teddyberen besmettelijke bacteriën te vinden die onder andere urineweginfecties, diarree of astma kunnen veroorzaken.
  7. PyjamaUit onderzoek blijkt dat mannen hun pyjama gemiddeld 13 dagen dragen zonder te wassen, vrouwen zelfs 17 dagen. Oei. Dat wordt al gauw een broedplaats voor een blaasontsteking. Wassen dus, en het liefst op 60 graden.
  8. Het nagelschaartjeOnder je vingernagels broeien bacteriën. Bij mannen bevat 24% van de nagels darmbacteriën, bij vrouwen is dit 15%. Deze diarree veroorzakende bacteriën verplaats je naar het schaartje wanneer je je nagels knipt. Maak 't schaartje daarom eens per maand met desinfecterend middel schoon én deel hem niet met anderen.
  9. SponsjesEen oud sponsje kan meer vuil verspreiden dan dat het verwijdert. Gemiddeld zitten er meer dan 10 miljoen bacteriën per vierkante meter op een gebruikt sponsje. Als je dagelijks sponsjes gebruik, pak dan elke week een nieuwe.

BEKIJK OOK: Weg met de winterdip: dokter Rutger geeft 3 tips:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Helpling. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden