null Beeld

Van tien tot honderd euro: hoeveel zakgeld geven is normaal?

Zakgeld is een slimme manier om kinderen al jong met geld te leren omgaan. Maar hoeveel zakgeld is nou normaal? Tijd om dat eens te polsen tijdens deze Week van het geld (27 maart t/m 31 maart). 

Susan Dalstra

Het Nibud heeft dit alles kraakhelder op een rijtje gezet. Het instituut voor budgetvoorlichting adviseert ouders om kinderen vanaf 6 jaar zakgeld te geven omdat ze vanaf dat moment de verschillende munten kunnen onderscheiden. Van de kinderen tussen de 8 en 9 jaar krijgt overigens 82% zakgeld, onder middelbare scholieren is dat 88%.

Gemiddelden

Maar ja, hoeveel geef je je kind dan? Daar zal thuis ongetwijfeld ooit strijd over geweest zijn. Hoewel het afhankelijk is van wat je kind allemaal van dat zakgeld moet betalen, zijn dit de gemiddelden vanaf 12 jaar per maand:

12 jaar - €15-20

13 jaar - €15-20

14 jaar - €18-20

15 jaar - €20-22

16 jaar - €20-25

17 jaar - €22-26

18 jaar - €25-30

Duidelijke afspraken

Verder adviseert het Nibud om duidelijke afspraken te maken over het zakgeld. Geef het iedere week/maand/kwartaal op een vast tijdstip, bepaal wat je kind wel/niet van dat bedrag moet betalen en hou in gedachten dat zakgeld geen loon is of een middel om te straffen.

Dagoberts in de dop

Donald Duck heeft voor de Week van het geld een speciale editie gelanceerd. In deze editie die ook wordt verspreid onder basisscholen leren leerlingen hoe ze verstandig omgaan met geld. Als dat geen Dagoberts in de dop worden...

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Nibud. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden