null Beeld

Van wattenstaafjes tot ballonnen: het wordt binnenkort állemaal verboden

Al het plastic dat slechts eenmaal gebruikt wordt moet verboden worden. Dat vindt het dagelijkse bestuur van de EU.

Coks Donders

Eerder werd al bekend dat de EU aan het kijken is wat er allemaal gedaan kan worden om de 'plastic soep' in de oceanen terug te dringen. Toen werd al bekend dat al het wegwerpplastic waarvoor duurzame en betaalbare alternatieven zijn, volgens de EU het beste maar verboden kan worden.

Van rietjes tot en met ballonnen

Dit geldt dus voor bijvoorbeeld wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes en roerstaafjes. Maar daar blijft het niet bij. Het gebruik van plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen moet worden volgens Brussel flink worden teruggedrongen.

Daarom moeten fabrikanten meebetalen aan het opruimen ervan, vindt het dagelijkse EU-bestuur. Ook van sigarettenproducenten wordt een bijdrage gevraagd. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen.

De problematiek is serieus: de tien meest gevonden plastic voorwerpen zijn goed voor 70 procent van het zwerfvuil in zee. De bedoeling is dat dit in 2030 gehalveerd is.

Praktische voorbeelden:

Negen op de tien plastic flessen zouden in 2025 gescheiden moeten worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Doppen en deksels mogen niet langer los van de flessen komen, aldus de Europese Commissie. Verder moeten fabrikanten op maandverband, vochtige doekjes en ballonnen gaan vermelden dat er plastic in zit, en dat ervoor moet worden gezorgd dat die producten niet zomaar in het milieu terechtkomen.

Brussel stelde in januari al als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen.

Fleur je drankje op met deze zomerse bloemenrietjes (van papier uiteraard):

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Bron: ANP. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden